Melnikaite, Maryté

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Maryté Melnikaite - partyzánská velitelka


(1923-1943)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 18. března 1923 ve městě Zapasai ve východní Litvě. Její otec byl chudý rolník a Maryté musela od dětství pracovat u statkáře jako pasačka krav. Přes zimu chodila do školy, ale pro chudobu svých rodičů nemohla studovat. Teprve po násilném připojení Litvy k SSSR v roce 1940 mohla navštěvovat tzv. večerní školy pro pracující, zřízenou bolševiky. Vstoupila do Komsomolu a stala se aktivní propagátorkou sovětizace Litvy.

Po napadení SSSR byla v srpnu 1941 evakuována do města Tjumeň, kde na absolvovala kurz rozvědčíků a poté byla vysazena v Litvě. Ve svém rodném kraji zorganizovala partyzánskou skupinu, která prováděla diverzní akce na celém území okupované Litvy, přepady četnických stanic, železničních vlaků s vojensku technikou a skladišť zbraní a pohonných hmot.


V létě 1943 byl nacisty vyslán trestný oddíl, který jí s pěti členy skupiny v lese vystopoval a obklíčil. Začal nerovný boj ve kterém byli členové skupiny postupně zabiti. Maryté, která jediná zůstala naživu, střílela do posledního náboje a složila sedm esesáků, kteří se ji snažili chytit živou. Když jí došly náboje, vytrhla granát a chtěla se odpálit, ale granát selhal. Byla převezena na gestapo a tam vyslýchána a mučena, přesto nevyzradila další členy skupiny, ani jejich úkryty. 13. července přivedli Maryté k šibenici, kde zazněla její poslední slova: „Ať žije sovětská Litva, ať žije Stalin!“


V roce 1944 jí byl posmrtně udělen titul Hrdina SSSR. V Litvě a Bělorusku bylo po ní pojmenováno mnoho ulic, podobizna hrdinky vyšla též na poštovní známce. Za sovětské éry byla dávána za příklad mládeži jako národní hrdinka – říkalo se jí "litevská Zoja Kosmodějamská". V současnosti je pro Litevce přes své nesporné hrdinství hlavně symbolem dlouholeté sovětské nadvlády a komunistické ideologie.
URL : https://www.valka.cz/Melnikaite-Maryte-t24162#89972 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Na obraze z knihy H. Sakaidy provádí partyzánská skupina pod velením Maryté Melnikaite diverzi na železnici ...
URL : https://www.valka.cz/Melnikaite-Maryte-t24162#102157 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more