Battle Cry (Válečný pokřik)

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.




Koupit DVD na Filmopolis.cz
URL : https://www.valka.cz/Battle-Cry-Valecny-pokrik-t23442#227561 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Na obalu na můj oblíbený český trh "Levné knihy" byl uveden párem nesmyslných překladatelských blábolů... barevný válečný monument natočený r. 1955 podle novely a scénáře tenkrát velmi úspěšného autora L. Urise (od 17 let u válečného námořnictva, vše napsáno a sestaveno na základě vlastních válečných zážitků - obdivuhodné u muže prakticky bez vzdělání...). Film z 80% děje popisuje jen výcvik vojáků námořní pěchoty a zejména jejich soukromý životní - vztah k ženám. Není příliž dobově autentický a odráží se v něm tak trochu barvotisková Amerika padesátých let, doslova tak jak ji známe ze starých plagátů na
Coca-Colu, krásné stepilé ženy a ušlechtilí skvěle učesaní muži. Škoda že už neexistuje...ten ráj hojnosti v zemi, kde každý dělník bydlel v rodinném domku a vlastnil bourák, ledničku, pračku, barevnou televizi a ženu čekající doma s večeří... kde neexistovaly drogy a rasové problémy.
Parta cestujících z náborového vlaku, z různých sociálních a profesních vrstev - se postupně stmeluje výcvikem v táboře, nadčasová je úvodní scéna klasické buzerace seržantem Bellerem... na "buzeráku" kde jinde? Jinak herecké obsazení a výkony kromě ženských - horší průměr. Přímo otřesný je pohled na tenkrát ceněného Van Helfina (možná si ho někdo pamatuje z filmu Letiště, kde hrál nervózního postaršího "teroristu" s bombou v aktovce rozhodnutého spáchat mimo jiné i pojišťovací podvod...) v roli majora(plukovníka) Sama Huxleye, velitele sledované jednotky, který naprosto nezapadá do role svým věčně "ubrečeným" výrazem, nevojenským chováním a ve scénáři má i jiné podivnosti... Na místě je jen až "kulturistický" Aldo Ray (vynikl ve filmu "Zelené barety" s J. Waynem). Zde hraje rázovitého protižensky zaměřeného námořníka původně "lumberjacka" - dřevorubce, který nakonec skončí ve šťastném manželství.
Konec filmu je lepší, jsou použity autentické válečné záběry z dobývání japonských ostrovů - včetně černobílých (kořistních) japonských. Ucházející je hrané vylodění na ostrově Saipan ze skvělých obojživelných LVT/A (jako Aligator)/-5 ...verze z houfnicí M2 ráže 75 mm. Proti nim "stojí" ovšem poněkud nevhodně tanky Sherman s "koblihou" na věži - hrající Japonce. Obdobně jako ve filmu "Kód Navajo" hrají dva radisté z kmene Navajů svůj nesrozumitelný part... komicky naslouchajícím Japoncům napíchnutým na polním telefonu. Dá se na to koukat ovšem s notným odstupem...
Režie Raul Walsh.
URL : https://www.valka.cz/Battle-Cry-Valecny-pokrik-t23442#88301 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more