Koch, Ilse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

SS-Oberaufseherin Ilse Koch


nar.: 22.9.1906
zem.: 01.9.1967
roz.: Kohler
manžel: Karl-Otto Koch, velitel několika koncentračních táborů


Ilse Kochová se "proslavila" sadistickým zacházením s vězni (údajně např. projížděla táborem na koni a nechala bičovat vězně, kteří se jí z nějakého důvodu znelíbili či si měla pořídit na těhotné ženy bič opatřený žiletkami) a tím, že nechala zabíjet vězně se zajímavým tetováním, aby si z jim odebrané kůže nechala zhotovovat "suvenýry" (údajně vazby knih, lampy, rukavice). To jí vyneslo přezdívku "Čarodějnice z Buchenwaldu" (Die Hexe von Buchenwald), někdy se ovšem uvádí i "Bitch of Buchenwald".


V roce 1936 začala pracovat jako strážná a sekretářka v koncentračním táboře Sachsenhausen. Tam se potkala s Karl-Otto Kochem, za kterého se provdala. Příštího roku se přestěhovali přes Esterwegen do Buchenwaldu (ona "jen" jako manželka; on pověřen ). V roce 1941 se stala vrchní dozorkyní (Oberaufseherin). Koncentrační tábor se stal jejich "královstvím". Koch se významně osobně obohatil. Jejich chování a osobní obohacování, ale začalo vadit některým jiným pohlavárům SS (hlavní byl SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS und Polizei Josias dědičný princ Waldeck-Pyrmont) a Kochovi byli vyšetřováni. Po čase byl Koch za trest převelen do Majdanku (při budování továren smrti jeho povaha a chování až tolik nevadily). Její manžel byl ale nakonec stejně uznán vinným a roku 1945 zastřelen. Ilse byla také obviněna, ale byla zproštěna obžaloby a zůstala v Buchenwaldu.


V roce 1947 byla odsouzena americkým vojenským tribunálem za vraždu odsouzena k doživotnímu vězení. Trest jí ale byl brzy zmírněn a byla na rozkaz vojenského správce americké zóny (gen. Lucius Clay) propuštěna (existovala diskuze, zda skutečně nechala zabíjet lidi kvůli sběru tetování). To vyvolala velmi negativní ohlas. Ilse Kochová byla v roce 1949 znovu zatčena a souzena za zabití německých vlastenců. V roce 1951 byla odsouzena k doživotnímu vězení za vraždu. Prvního září 1967 spáchala ve vězení v Bavorsku sebevraždu.
URL : https://www.valka.cz/Koch-Ilse-t23416#88211 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more