Nabopalasar

Nabopolassar

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Babylonský král Nabopalassar (Nabúaplausur)




- vládl 626 - 605 př. n. l. - otec Nabukadnezara


Datum narození zakladatele novobabylónské říše (626 př. n. l - 539 př. n. l.) není známé. Nabopalassar (Nabú-apla-usur) byl vojevůdcem krále Babylónie Šinšariškúna. Etnicky náležel k semitskému aramejskému kmeni Chaldejců.


Kolem poloviny 7. století př.n.l. se novoasyrská říše, jejíž součástí Bybylónie byla, ocitla v krizi. V roce 652 př.n.l. povstal proti asyrskému králi Aššurbanipalovi severobabylónský král Šamaššumukín. Vzpoura byla sice v roce 648 př.n.l. potlačena, ale říše byla oslabena. Oslabení využil egyptský král Pammték I., novoasyrský vazal, a osamostatnil se. Tlak na novoasyrskou říši vyvíjely i nomádské kmeny Skythů a Kimmeriů přicházející z Kavkazu.


Oslabení novoasyrské říše využil Šinšariškúnův generál Nabopalassar. V roce 626 př.n.l. se prohlásil králem Akkadu a odmítnul svrchovanost Asýrie. Šinšariškún se pokusil revoltu potlačit a na Babylónii zaútočil. Nabopalassar ztratil město Sippar a musel ustoupit do Uruku, kde se mu podařilo Asyřany zastavit. V rozhodujícím střetnutí u Babylónu Nabopalassar zvítězil a 23. listopadu 626 př.n.l. se nechal korunovat králem Akkadu.


Nabopalassar, který se skromě označoval za "syna bezvýznamného", zahájil stavební práce na zvelebení Babylónu. Práve on začal stavět slavnou babylónskou věž E-temenan-ki. Svědčí o tom nápis "V té době mě přikázal Marduk, abych zikkuratu, který v dobách přede mnou propadl zkáze a byl zbořen, položil pevné základy na bedrech podsvětí a jeho vrchol namířil k nebesům.".


Mezi lety 617 př.n.l. - 612 př.n.l se v celé oblasti rozpoutala válka. Novobabylónský král Nabopalassar měl podporu Médů a kočovných Kimmeriů z Kavkazu. Na straně novoasyrské říše se angažoval Egypt, království Urartu (oblast zahrnující části dnešního Turecka, Íránu a Arménie s centrem u jezera Van), maloasijští Lýdové (ti ovšem bojovali pouze proti Médům) a zpočátku i Skythové, kteří ovšem během válek několikrát změnili strany (po neúspěšném útoku na Asýrii v roce 624 př.n.l. se k Asyřanům přidali a zaútočili na Médii).


V roce 616 př.n.l. se rozpoutaly boje na středním toku Eufratu. Nabopalassar dobyl město Goblini a postupoval proti toku Eufratu. Spojené egyptsko-novoasyrské vojsko přešlo do ofenzívy, ale Nabopalassar jejich útok odrazil.


V roce 615 př.n.l. podnikl Nabopalassar velkou ofenzívu na bývalé hlavní město Asýrie Aššur. Aššur byl obležen, ale Nabopalassarův útok byl odražen a novobabylónský král byl nucen ustoupit do Takritainu na Tigridu. Tentokrát dopadly boje ve prospěch Nabopalassara. Asyřané byli z Takritainu vytlačeni a poraženi. Nabopalassarovi pomohli Médové, kteří na Asyřany zaútočili a dobyli provincii Arrapcha.


O rok později Nabopalassarovi spojenci Médové obsadili Tabrisu u Ninive (Kujundžik), zamířili k Aššuru a s pomocí Skythů město dobyli a vyplenili. Nabopalassar přitáhl k Aššuru až po jeho dobytí. Oba králové, médský Kyaxarés a novobabylónský Nabopalassar, zde uzavřeli spojenectví.


Rok 612 př.n.l. se stal osudným pro hlavní město novoasyrské říše, bohaté dvousettisícové Ninive. Kyaxarés a Nabopalassar spojili svá vojska a podél Tigridu přitáhli k Ninive. Město bylo dobyto a zničeno, král Šinšariškún byl zabit. Zkáza Ninive byla totální. Otec dějepisu Hérodotos, který se ho asi o 150 let poté pokus najít, neuspěl. Ani historik a vojevůdce Xenofón velelící řeckým žoldnéřům bojujícím na straně Peršana Kýra mladšího, který procházel oblastí kolem Ninive asi dvě stě let po jeho zničení, se o něm nezmiňuje.


Zbytky poražených Asyřanů se stáhly do Charránu (Haran v dnešním Turecku) a do jejich čela se postavil Aššuruballit II. V roce 610 př.n.l. padl i Charrán a Asyřané se, spolu s pomocnými egyptskými oddíly, stáhli do Karchemiše, který držela silná egyptská posádka. Útok Aššuruballita II. podpořený egyptským králem Nekóem II. skončil v roce 609 př.n.l., poté co k Charránu dorazil s posilami sám Nabopalassar, neúspěchem. Aššuruballit pravděpodobně zahynul.


V letech 608 př.n.l. - 607 př.n.l. podnikl Nabopalassar dva výpady do království Urartu. Po boku Nabopalassara se zde, poprvé prokazatelně, objevuje korunní princ a budoucí následník Nabukadnezar. Větší část Urartu byla jako provincie připjena k novobabylónské říši.


Na konci roku 607 př.n.l. míří Nabopalassar na jih. Překročil Eufrat a dobyl město Kimuchu, které patřilo pod egyptskou svrchovanost. Boje pokračovaly. V roce 606 př.n.l. dobyli Egypťaně Kimuchu zpět. Nabopalassar odpověděl útokem, obsadil Kuramatu na Eufratu a transpotámská (v Sýrii) města Šunadiru, Elammu a Dachammu. Nekó II. podniknul další protiútok, před kterým se Nabopalassar stáhnul.


Novobabylónské vojsko vedl při poslední ofenzívě v roce 605 př.n.l. místo nemocného Nabopalassara Nabukadnezar. Král Nabopalassar zemřel v září roku 605 př.n.l. právě v době, kdy Nabukadnezar dobyl Karchemiš a rozhodl tak válku ve prospěch novobabylónské říše. Po Nabopalassarově smrti nastoupil na novoasyrský trůn jeho syn Nabukadnezar, jako Nabukadnezar II.
Nabopalasar - Poloha některých významných mezopotámských měst
CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18438114

Poloha některých významných mezopotámských měst
CC BY-SA 2.5, commons.wikimedia.org

Nabopalasar - Takzvaná Nabopolasarova kronika. Klínové nápisy na této hliněné tabulce zachycují kroniku z let 608-605 př. n. l. Po pádu Ninive soupeřil Nabopolassar s Egyptem o kontrolu nad západními územími Asýrie. Jeho smrt toto tažení zastavila a poslala jeho syna Nabukadnezara II. zpět do Babylonu, aby se ucházel o trůn.
Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122828697

Takzvaná "Nabopolasarova kronika". Klínové nápisy na této hliněné tabulce zachycují kroniku z let 608-605 př. n. l. Po pádu Ninive soupeřil Nabopolassar s Egyptem o kontrolu nad západními územími Asýrie. Jeho smrt toto tažení zastavila a poslala jeho syna Nabukadnezara II. zpět do Babylonu, aby se ucházel o trůn.
Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg), CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Nabopalasar - Tento malý terakotový válec zaznamenává práce krále Nabopolassara na hradbách města Babylonu.
Novobabylonské období, 625-605 př. n. l. Britské muzeum, Londýn.
Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42132431

Tento malý terakotový válec zaznamenává práce krále Nabopolassara na hradbách města Babylonu.
Novobabylonské období, 625-605 př. n. l. Britské muzeum, Londýn.
Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg), CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

URL : https://www.valka.cz/Nabopalasar-t23413#121099 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more