Zell, Gertruda-Margarita

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Gertruda-Margarita Zell, zvaná Mata Hari


(1876-1917)


Narodila se roku 1876 jako dcera tanečního mistra v Nizozemí. Otec svou jedinou dceru od malička připravoval na dráhu baletní tanečnice, tomu však byl konec, když otec rodinu opustil. Rodina se ocitla bez prostředků a Gertruda-Margaritta se v osmnácti provdala za důstojníka se kterým odcestovala do Nizozemské Indie (Indonésie). V roce 1902 se rozvedla a odcestovala do Paříže. Jejím jediným majetkem bylo krásné tělo, tak se začala živit jako model pro malíře a seznamuje se tak s věhlasnými umělci. 13. března 1905 vystoupila poprvé se svým orientálním břišním tancem jako Mata Hari a měla veliký úspěch, který jí otevřel dveře do všech aristokratických salónů od Paříže po Berlín a od Vídně až po Káhiru. Mezi její obdivovatele patřili známí advokáti, bankéři, politici a umělci, mmj. Baron Henry Rotschield, německý korunní princ Vilhelm či operní pěvec Giacomo Puccini.


Na počátku roku 1913 zájem o její čísla polevil, když se na scéně objevila nová taneční hvězda – Isidora Duncan, proto se vrátila do Holandska, kde dlouho nevydržela a vydala se do Berlína za obživou. Tam Matu Hari zastihla první světová válka. Její přítel, šéf berlínské policie jí nabídl práci pro německou tajnou službu, kvůli jejím kontaktům s francouzskými důstojníky. V roce 1915 odjíždí do Paříže s posláním od německého emisara, ale zprávy, které posílá do Berlína nemají z vojenského hlediska velkou cenu. V srpnu 1916 jí kontaktuje důstojník francouzské tajné služby a za milion franků jí přiměje pracovat i pro francouzskou stranu. Poté bylo zatčeno několik německých agentů, kteří udali její jméno a ona je 13. února 1917 zatčena. V té době zahájilo Německo neomezenou ponorkovou válku a francouzský generální štáb potřeboval najít viníka svých neúspěchů na moři.


S Matou Hari byl uspořádán veřejností velice sledovaný proces, ve kterém byla obviněna ze špionáže pro Německo a odsouzena k smrti. 15. října 1917 byla zastřelena popravčí četou. Po její smrti vznikla legenda o geniální špionce, kterou však ve skutečnosti nikdy nebyla.
URL : https://www.valka.cz/Zell-Gertruda-Margarita-t23122#87416 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more