Umberto II.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Umberto II. Savojský, maršál a italský král


(1904 - 1983)



Narodil se 15 září 1904 jako syn Viktora Emanuela III. Byl princem piemontským a oženil se s belgickou princeznou. Vstoupil do armády, kde v roce 1931 dosáhl hodnosti brigádního generála.V roce 1942 ho Mussolini jmenoval velitelem skupiny armád v hodnosti maršála.

Po svržení fašistického režimu v roce 1943 přešel na stranu Spojenců. 6. června 1944 mu otec předal funkci generálního místodržícího a odešel do exilu. Umberto osobně jednal s Winstonem Churchillem a získal si jeho uznání. V Itálii samotné však monarchie svou spoluprací s fašistickým režimem ztratila na popularitě. Přestali ji podporovat dokonce i křesťanští demokraté - tradiční opora králů.


Po abdikaci svého otce 10. května 1946 se Umberto II. stal italským králem. Nová křesťansko-demokratická vláda však vyvolala referendum o formě státního zřízení, ve které se přes bouřlivou kampaň vyslovila těsná většina pro republiku. Král s rodinou poté odcestoval do Portugalska.


Umberto II. zemřel 18. března 1983 v Ženevě.
URL : https://www.valka.cz/Umberto-II-t22597#85523 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more