Maxmilián I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císař římský Maxmilián I.


(1459 - 1519)
URL : https://www.valka.cz/Maxmilian-I-t22211#84129 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se jako syn císaře Fridricha III. z rodu Habsburků, zvaného "poslední rytíř" roku 1459. V osmnácti letech se oženil s Marií Burgundskou, dědičkou vévody burgundského Karla Smělého. Velice tím proti sobě popudil francouzského krále Ludvíka XI., který rovněž usiloval o získání Burgundska, ke kterému tehdy náleželo i Nizozemí pro rod Valois. Od roku 1486 byl navíc římským králem a v roce 1493 se nechal korunovat na císaře.

Maxmiliánovi I. se podařilo potlačit povstání v Nizozemí v letech 1486-89, které proti němu podnítil francouzský král a poté dobyl zpět Dolní Rakousy, které jeho otci odňal uherský král Matyáš Korvín. V roce 1492 odrazil turecký nápor v Uhrách a zajistil si uznání za budoucího krále od uherských stavů. Zato v Itálii se svými ambicemi neuspěl. Přestože se spojil s Angličany, aby porazil francouzského krále Karla VIII., byl poražen a ztratil Milánsko a Veronu. Francouzi se proti němu spojili s Benátčany, navíc se k nim připojil papež Julius II. a v Německu proti jeho snahám o posílení císařské moci vystupovala říšská knížata.

Rovněž pokus získat Bretaň sňatkem s Annou Bretaňskou se nesetkal s úspěchem. Přesto mnohem více než v bitvách získal Maximilián I. právě sňatkovou politikou! Svého syna Filipa oženil s jedinou dcerou Ferdinanda II. a Isabely I., katolických panovníků Španělska, čímž pro svého vnuka Karla V. zajistil španělský trůn. A v roce 1521 provdal svoji vnučku za krále Vladislava II. Jagellonského, v důsledku čehož nastoupili Habsburkové v roce 1526 i na český trůn.
URL : https://www.valka.cz/Maxmilian-I-t22211#84296 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more