Vladislav II. Jagello

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Vladislav II. Jagello


vládl: 1386-1434


- do roku 1399 spolu s manželkou, královnou Jadwigou z Anjou
URL : https://www.valka.cz/Vladislav-II-Jagello-t22017#83763 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se roku 1348 jako syn litevského knížete Olgerda a pravoslavné kněžny Juliány. Na knížecí stolec nastoupil po smrti svého otce v roce 1377. Byl nucen bojovat se svým strýcem, kterého zajal a uvěznil. Spolu se svým strýcem uvěznil i jeho ženu a syna, svého bratrance Vitolda. Poté co Jagello nechal strýce a jeho ženu zavraždit, Vitold uprchl z vězení a uchýlil se pod ochranu velmistra Řádu teutonských rytířů. Ti se poté zmocnili Žmudi a přinutili knížete Jagella v roce 1384 uznat porážku a přestoupit na katolickou víru.


Jagello se poté rozhodl čelit německým rytířům spojenectvím s Polskem. V únoru 1386 pojal v Krakově za manželku polskou královnu Jadwigu, dceru krále Ludvíka Uherského a stal se polským panovníkem pod jménem Vladislav II. Nestal se však polským králem, jak se dlouho tradovalo, nýbrž pouze manželem polské královny. V době jeho nepřítomnosti ustanovil v Litvě správce, kteří začali s katolizací Litvy. Tehdy proti němu vyvstala opozice v čele s Vitoldem, který dosáhl svého uznání za velkoknížete litevského pod podmínkou, že se podřídí Vladislavovi jako králi spojených zemí Polska a Litvy. Tak se zrodila polsko-litevská unie pod vládou Jagella, založená na společné zahraniční politice a obraně, přičemž si každá země zachovala svou vnitropolitickou a hospodářskou samostatnost.


Král Vladislav II. se poté rozhodl bránit Žmuď, které se zmocnil Vitold roku 1398 a začal sbírat vojsko, v jehož řadách bojovalo mnoho dobrovolníků ze slovanských zemí – Rusů, Poláků a Čechů. Objevil se mezi nimi také Jan Žižka z Trocnova, tehdy ještě neznámý český zeman. 15. července 1410 došlo k jedné z největších středověkých polních bitev u Grünwaldu ve východním Prusku. Spojené polsko-litevské oddíly v ní dosáhly drtivého vítězství nad řádem německých rytířů. V bitvě byly pobity stovky rytířů a padl i velmistr řádu. Podle mírové smlouvy z Toruně musel Řád teutonských rytířů uznat nárok polského krále na Žmuď a zaplatit vysoké kontribuce. Pro řád to znamenalo katastrofu a ztrátu velmocenské pozice ve východní Evropě, kterou měl po 200 let. Vedoucí mocností východní Evropy se poté na několik dalších století stala polsko-litevská unie.


Vladislav II. Jagello, který zemřel roku 1434, se stal zakladatelem dynastie, která pod svou vládou v letech 1471 – 1526 sjednotila Litvu, Polsko, České země a Uhersko – Jagellonců.
URL : https://www.valka.cz/Vladislav-II-Jagello-t22017#103263 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Po Jadwize měl Vladislav II ještě tři ženy. Teprve čtvrtá mu dala potomky. Vladislava III. a Kazimíra IV.
URL : https://www.valka.cz/Vladislav-II-Jagello-t22017#128248 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more