Nehrú, Džavaharlál

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ministerský předseda Džavaharlál Nehrú


(1889 - 1964)
URL : https://www.valka.cz/Nehru-Dzavaharlal-t21830#83100 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nehrú, též známý jako Pandit (Učitel) se narodil 14. listopadu 1889 v Dillí. Ve dvacátých letech se zapojil do hnutí, usilující o nezávislost Indie, vedené M. Gándhím. V roce 1929 se stal předsedou Indického národního kongresu, když v této funkci Gándhího vystřídal.V třicátých a čtyřicátých letech pak byl často vězněn, když organizoval kampaň tzv. "občanské neposlušnosti".


Po propuštění z vězení v roce 1945 byl pozván k jednání o nezávislosti a rozdělení Britské Indie, spolu s místokrálem L. Mountbattenem a představitelem Muslimské ligy Alí Džinnáhem. Po vyhlášení nezávislé Indie v roce 1947 se stal jejím prvním ministerským předsedou.


Nehrú po svém nástupu do funkce vyvinul velké úsilí na urovnání konfliktu s Pakistánem, se kterým vedla Indie v letech 1947-49 první z řady válek, při které šlo o rozdělení Kašmíru. Na rozdíl od Gándhího, který za základ indické společnosti považoval soběstačný venkov, Nehrú viděl budoucnost Indie v budování industrializované společnosti socialistického typu. 1. dubna 1951 vyhlásil první pětiletý plán, jehož cílem bylo provést elektrifikaci země, dokončit výstavbu železniční sítě a postavit zavlažovací systém na venkově.


Na zasedání 1955 přijal INC Nehrúovu koncepci - cíl vybudovat v Indii "společnost podle vzoru socialismu", což vedlo k posílení státního sektoru a zesílení kontroly státu nad soukromým sektorem. V dubnu 1956 pak byl vyhlášen druhý pětiletý plán, který vymezil odvětví, která mají být monopolem státu, jako zbrojní a letecký průmysl, atomová energie, hutnictví a ocelářství, těžké strojírenství, těžba strategických surovin, letecká a železniční doprava. V témže roce byla provedena reforma státní správy, když země byla rozdělena podle etnického klíče a staré knížecí državy byly integrovány pod centrální vládu. Soukromý sektor přes masivní podporu státním podnikům vytvářel za vlády Nehrúa až 90 procent HDP.


V zahraniční politice se Nehrú držel důsledné neutrality své země a stal se jedním ze zakladatelů tzv. Hnutí nezúčastněných, spolu s Násirem, Sukarnem či Titem. V hospodářské oblasti pak spoléhal hlavně na pomoc SSSR a Číny, v jejíž prospěch se Indie vzdala 13. července 1951 nabídky stálého členství v RB OSN. Když však v roce 1962 došlo ke konfliktu s Čínou v oblasti Kašmíru, požádal Nehrú o pomoc západní země. Když o dva roky později, 27. května 1964 zemřel, nahradila ho ve funkci jeho dcera Indíra Gándhíová.
URL : https://www.valka.cz/Nehru-Dzavaharlal-t21830#86111 Version : 0
Jawaharlal and Indira Nehru along with Katalánskym premierom Lluis Companys, 1938


www.reddit.com
.
URL : https://www.valka.cz/Nehru-Dzavaharlal-t21830#601181 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more