Bismarck, Otto Eduard Leopold von

     
Příjmení:
Surname:
Bismarck Bismarck
Jméno:
Given Name:
Otto Eduard Leopold von Otto Eduard Leopold von
Jméno v originále:
Original Name:
Otto Eduard Leopold von Bismarck
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
vojvoda z Lauenburgu Duke of Lauenburg
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
01.04.1815 Schönhausen
01.04.1815 Schönhausen
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
30.07.1898 Friedrichsruh /
30.07.1898 Friedrichsruh /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
nemecký kancelár Chancellor of the German Empire
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Bismarck
URL : https://www.valka.cz/Bismarck-Otto-Eduard-Leopold-von-t21823#419117 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Klíčový německý politik 19. století se narodil 1. dubna 1815 v Schönhausenu v rodině pruského šlechtice. V mládí vstoupil do státní služby a krátce pracoval jako soudní úředník. Od roku 1847 zastupoval konzervativní roajalisty v pruském zemském sněmu. V revolučních letech 1848-49 organizoval kontrarevoluci pruských junkerů. Po porážce revoluce se v roce 1851 stal vyslancem na obnoveném spolkovém sněmu ve Frankfurtu nad Mohanem, kde obhajoval zrovnoprávnění Pruska s Rakouskem v rámci Německého spolku. Poté od roku 1859 působil v diplomatických službách, nejprve jako pruský vyslanec v Rusku a poté ve Francii.


V roce 1862 byl Bismarck za probíhající ústavní krize jmenován králem Vilémem I. předsedou vlády a ministrem zahraničí. Vytvořil menšinovou vládu konzervativců a přes odpor liberálů, kteří mu neschválili rozpočet, prosadil nákladnou vojenskou reformu. Poté se zaměřil na vytvoření jednotného německého státu pod vedením Pruska. K tomu potřeboval oslabit rakouský vliv v Německém spolku. Nejprve v roce 1864 inicioval společný prusko-rakouský vojenský postup proti Dánsku, který o dva roky později zavdal záminku k vítězné válce s Rakouskem, jejímž výsledkem bylo, že se v roce 1867 postavil jako spolkový kancléř do čela nově ustaveného Severoněmeckého spolku pod pruským vedením. Sjednocení Německa „krví a železem“ pak završil v roce 1871, kdy se po vítězství nad Francií, ujal funkce říšského kancléře druhé Německé říše.


Jako německý kancléř používal politiku bonapartismu, tj. využívání rozporů různých politických sil a sociálních skupin uvnitř říše. Ve svých rukách soustředil velikou moc a kromě funkce kancléře a ministra zahraničí byl od roku 1880 též ministrem obchodu a průmyslu. Jeho snahou bylo provést vnitřní konsolidaci státu a tomuto cíli podřídil vše. Zřídil centrální říšskou banku a říšskou marku zavedl jako společnou německou měnu, přes odpor liberálů též zavedl v roce 1879 ochranná cla. Od počátku 70. let vedl boj proti politické moci církve, tzv. Kulturkampf, zároveň se politikou „cukru a biče“ snažil omezit vliv socialistů. 21. října 1878 přijal říšský sněm z Bismarckova popudu zákon proti socialistům, současně začal jako první v Evropě budovat rozsáhlý systém sociálního zabezpečení, tzv. sociální stát.


V zahraniční politice směřoval k zajištění bezpečnosti říše budováním důmyslného systému mezinárodních aliancí. Již roku 1872, ve snaze předejít revanšistickým snahám ze strany Francie, podnítil vznik tzv. Spolku tří císařů (Dreikaiserbund).
Na berlínském kongrese v roce 1878, kde se Bismarck snažil působit jako prostředník, došlo k zhoršení vztahů s Ruskem. Příčinou byla Bismarckova podpora tzv. středomořských dohod vlád Velké Británie, Rakousko-Uherska a Itálie, zajišťujících integritu Osmanské říše před ruskými požadavky po rusko-turecké válce. Důsledkem pak byl zrod tzv. Dvojspolku (s Rakousko-Uherskem) 7. října 1879, který byl o tři roky později doplněn otevřeně protifrancouzsky zaměřeným Trojspolkem (s Rakousko-Uherskem a Itálií). Současně Bismarck usiloval o obnovení dobrých vztahů s Ruskem. Proto již v roce 1881 veřejně ohlásil prodloužení existence Spolku tří císařů, a roku 1887, po vypršení jeho platnosti, uzavřel tajnou bilaterální německo-ruskou, tzv. Zajišťovací smlouvu o neutralitě, kterou uznal historická práva Ruska na Balkáně. Po nástupu císaře Viléma II. na trůn tato smlouva nebyla obnovena, což vedlo k definitivnímu ochladnutí německo-ruských vztahů.


Rozdílnost domácích i zahraničně politických koncepcí mladého císaře a jeho o 44 let staršího kancléře byly natolik odlišné, že Vilém II. po vítězství katolíků a socialistů v únorových volbách 18. března 1890 Bismarcka propustil. Zahořklý Bismarck, který se poté stáhl do ústranní, zemřel 30. července 1898 ve Fridrichsruhe.
URL : https://www.valka.cz/Bismarck-Otto-Eduard-Leopold-von-t21823#144475 Version : 0
...
URL : https://www.valka.cz/Bismarck-Otto-Eduard-Leopold-von-t21823#169797 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.




URL : https://www.valka.cz/Bismarck-Otto-Eduard-Leopold-von-t21823#201489 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more