František I. Štěpán

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císař římský František Štěpán Lotrinský
(Franz I. Stephan von Lothringen)


* 8. prosinec 1708, Nancy
† 18. srpen 1765, Innsbruck


- manžel Marie Terezie
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-I-Stepan-t21814#83071 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se jako princ František Štěpán roku 1708 v Nancy. V patnácti letech odešel ke dvoru císaře Karla VI. a zde se seznámil s princeznou Marií Terezií. Setkání bylo osudové a jeho důsledkem byla celoživotní láska. Sňatek na sebe nenechal dlouho čekat.


Po smrti svého otce roku 1533 se ujal vlády v Lotrinsku, které však o dva roky později ztratil ve válce s Francií o polské dědictví. Náhradou získal vévodství toskánské v severní Itálii. Roku 1745 byl po dlouhém vyjednávání uznán kurfirsty a zvolen římským králem a poté korunován i na císaře Svaté říše římské.


Jako politik se však neosvědčil a plně se věnoval své rodině. Byl zato vynikající podnikatel, rozmnožil rodový majetek, zlepšil státní finance a sám šel příkladem šlechtě při zakládání manufaktur, zejména nových odvětví (např. výroba bavlněných látek). Ve volném čase se věnoval přírodním vědám a sběratelství. Veškerou správu země ponechával na své ženě Marii Terezii a ministru Kounicovi.
Zemřel 18. července 1765 ve věku 57 let.
URL : https://www.valka.cz/Frantisek-I-Stepan-t21814#84071 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more