Fridrich II.

Preußen

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pruský král Fridrich II. Veliký


(1712 - 1786)



24. ledna 1712 se pruskému králi Fridrichu Vilémovi I. narodil v Berlíně syn, pojmenovaný po scém dědu Fridrich.
Jeho ranné mládí poznamenal konflikt s autoritativním otcem, který dbal na synovu přísnou vojenskou výchovu. Již v jeho devíti letech ho otec ustanovil velitelem oddílu 100 kadetů a v roce 1727 ho jmenoval velitelem postupimské gardy. Mladý Fridrich však nacházel zalíbení spíše v umění, hudbě a francouzské filosofii, svého otce, který jeho zálibami pohrdal a veřejně je zesměšňoval, neustále provokoval. V roce 1730 se tehdy osmnáctiletý princ-následník pokusil uprchnout z Pruska, jeho plán byl však odhalen a on sám byl uvězněn. Byl přinucen podřídit se otcově vůli, stal se velitelem pluku v Neuruppinu a na otcovo přání se oženil s Alžbětou Brunšvickou. Jeho manželství se však brzy rozpadlo a Fridrich se již pak nikdy znovu neoženil. Odešel na zámek Rheinsberg, kde strávil léta 1736-34 studiem filosofie. Sám zde napsal spis Antimachiavelli, ve kterém se označil za prvního služebníka státu a pojednal o uplatnění morálky při řízení státu. Když jeho otec zemřel, stal se 31. května 1740 pruským králem.


Fridrich II. ihned po svém nástupu uplatnil nárok na Slezsko a vyhlásil válku Marii Terezii. Zdědil dobře vyzbrojenou a placenou armádu o síle osmdesáti tisíc mužů. Po vítězné bitvě u Mollwitzu 10. května 1741 Slezsko obsadil. O rok později vpadl do Čech a porazil rakouské vojsko u Chotusic. Při tzv. druhé slezské válce vstoupila 2. září 1744 pruská armáda do Prahy. V prosinci 1745 pak po několika dalších porážkách se Marie Terezie vzdala Slezska ve prospěch Pruska a uzavřela s Fridrichem tzv. drážďanský mír.


Roku 1756 cítil, že je ohrožen koalicí, která se tehdy vytvořila mezi Rakouskem, Francií a Ruskem a proto provedl preventivní úder proti habsburskému spojenci Sasku a odtud do Čech. Tak začala tzv. sedmiletá válka, během níž se Fridrich osvědčil jako geniální vojevůdce schopný čelit značné vojenské převaze protivníka. Fridrich měl v té době k dispozici armádu o síle 154 tisíc mužů. Již v září 1756 obsadil Drážďany a 1. října zajal saskou armádu v bitvě u Lovosic. Na jaře 1757 znovu oblehl Prahu, ale u Kolína 18. června utrpěl od rakouské jízdy porážku. Na své vojáky, kteří se dali na útěk zvolal: "Kupředu, do útoku, nebo snad chcete žít na věky?" Jeho největším vítězsvím byla porážka rakouské armády pod velením prince Karla Lotrinského u Leuthenu 5. prosince 1757.


Po třech letech vítězství se nakonec začala projevovat převaha rusko-rakousko-francouzské koalice. Pruská vojska byla v srpnu 1759 poražena u Kunersdorfu od rusko-rakouských vojsk, která poté roku 1760 vítězně vstoupila do Berlína. Před úplnou vojenskou porážkou zachránila Fridicha smrt ruské carevny Alžběty Petrovny 5. ledna 1762. Její nástupce Petr III. pak uzavřel s Pruskem mír a spojenectví! To umožnilo Fridrichovi uzavřít výhodný mír i s Rakouskem 16. února v Hubertsburgu, kterým mu bylo ponecháno Slezsko.


Po válce se Fridrich pustil do obnovy hospodářsky vyčerpaného Pruska. Podporoval obchod a manufaktury, nechal prokopat průplav mezi Odrou a Labem, pečoval o rozvoj těžby a hutnictví. Rovněž v zemědělství zavedl mnohé novinky. Mezi nejvýznamnější patří pěstování brambor jako levné potraviny pro vojsko i civilisty. Právě z Pruska se při tzv. "bramborové" válce o bavorské dědictví roku 1778 dostaly brambory i do Čech. Náboženská tolerance přivedla do země odborníky z celé Evropy. Poskytl azyl Židům z katolických zemí, uvalil však na jejich podnikání zvláštní daň. Fridrich modernizoval právní systém a nechal vypracovat nový zákoník, který zaváděl nezávislost soudů a odstranil tělesné tresty (které sám zažil v armádě svého otce). Zavedl všeobecnou povinnou školní docházku, podporoval vědu a umění.
Zemřel roku 1786 v zámku Sanssouci, který byl dokončen roku 1748 podle jeho vlastních plánů v Postupimi nedaleko od Berlína. Na jeho náhrobku je tento epitaf:
"Nebyla to pruská armáda, kdo sedm let vzdoroval třem nejmocnějším zemím Evropy - byl to Fridrich Veliký".
URL : https://www.valka.cz/Fridrich-II-t21629#82616 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more