Challenger ARRV (vyprošťovací tank)

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Challenger ARRV


Vývoj

vyprošťovacího tanku Challenger ARRV byl zahájen v červnu 1985. Prvních šest prototypů bylo vyrobeno v roce 1987. Sériová výroba začala v roce 1988. Do výzbroje britských ozbrojených sil byl zařazen v roce 1989. Podle některých zdrojů mají britské ozbrojené síly ve výzbroji 80 kusů vyprošťovacího tanku Challenger ARRV. Patří mezi nejmodernější ženijně - technické prostředky ve výzbroji ženijních jednotek britské armády. Vyznačuje se dobrou pohyblivostí v terénu, balistickou odolností a ochranou osádky a velkým výkonem speciálního vybavení. Jeho prvním bojovým nasazením byla operace Pouštní bouře v roce 1991.


Určení


Je určen k provádění technického zabezpečení, vyprošťování a odsunu poškozené techniky v polních podmínkách v sestavě obrněných jednotek britských ozbrojených sil vyzbrojených tanky CHALLENGER, odklízení překážek z cest, údržba cest a hloubení okopů pro bojovou techniku.


Popis


Při jeho konstrukci je využit strojový spodek tanku CHALLENGER 1. Pohybové ústrojí tanku tvoří šest pojezdových kol po každé straně korby, hnací kolo je vzadu a napínací vepředu. Podvozek je dále vybaven čtyřmi napínacími kladkami po obou stranách korby. V přední části korby je namontována hydraulicky ovládaná dozerová radlice o výkonu až 350 m3/h. V rámci přestavby na vyprošťovací tank, byl odstraněn věžový komplet. Úpravami bočních částí a stropu korby vznikl rozměrný prostor pro tříčlennou osádku a další dva členy osádky taženého vozidla. Přepravní prostor osádky je přístupný dvěma příklopy ve stropu. Řidičský prostor se nachází v levé přední části přepravního prostoru osádky. Velitelský příklop má lafetovaný protiletadlový kulomet ráže 7,62 mm, s účinným dostřelem 900 m a vezenou zásobou střeliva 1 500 kusů, určený k osobní ochraně před živou silou protivníka a proti nízko letícím cílům. Tank je dále vyzbrojen 20 vrhači dýmových granátů, určených k vytvoření dýmové clony ke skrytému opuštění bojiště. Korba tanku poskytuje osádce ochranu před pěchotními zbraněmi a střepinami z dělostřeleckých granátů. V levé střední části korby se nachází otočná plošina pro jeřábový výložník Atlas s nosností 6,5 tuny a pracovním rozsahem 360 stupňů. Po obou stranách zadní části korby se nacházejí schránky pro uložení speciálního vybavení, souprav náhradních dílů a vyprošťovacích prostředků. V zadní části korby se nachází motorový prostor. Tank je poháněn 12válcovým motorem Perkins - Condor CV12 o výkonu 895 kW. Přenos kroutícího momentu z motoru na podvozek zabezpečuje automatická převodovka TN37. Přepravní prostor osádky je vybaven filtroventilačním zařízením proti ZHN a klimatizací. Ve výbavě tanku je též automatický protipožární systémem.


Speciální vybavení


Hydraulicky ovládaná dozerová radlice v přední části korby, učená k ukotvení tanku při práci s jeřábovým výložníkem nebo při práci s navijákem, hloubení okopů pro bojovou techniku, odstraňování zátarasů z cest a středně náročné zemní práce.
- pracovní výkon až 350 m3/h,
- pracovní rychlost 10 km/h,
- šířka 3 600 mm


Jeřábový výložník Atlas v levé střední části korby, určen k zvedání břemen do hmotnosti 6,5 tuny, vhodný k výměně motorů, skupin a podskupin opravovaných vozidle, může být využíván i k odstraňování překážek z cest, spadlých stromů apod, lze využít i k nakládání materiálu na vozidla.
- nosnost 6,5 tuny,
- max. délka vyložení ramena 4,9 m,
- pracovní rozsah 360 stupňů


Hlavní naviják Rocker Teib Matic určen k vyprošťování uvázlé nebo poškozené techniky, odstraňování překážek z cest a k vlastnímu samovyproštění.
- tažná síla 510 kN (51 tun),
- délka lana 150 m


Pomocný naviják Plumett TL 15 určen jako doplněk hlavního navijáku, případně k vyprošťování lehčí automobilní techniky, odstraňování překážek z cest apod.
- tažná síla 15 kN (1,5 tuny),
- délka lana 360 m


Mezi další speciální vybavení patří souprava ženijního nářadí, souprava vyprošťovacích přípravků a pomůcek, souprava tažných tyčí (triangl) a přenosný zdroj elektrického napětí (elektrocentrála).


Uživatelé: Velká Británie,


Výrobce: Vickers Defence Systems, Scotswood Road Velká Británie



Název / Name Challenger ARRV
Výrobce / Manufacturer : Vickers Defence Systems, Scotswood Road Velká Británie
Prototyp vyroben / Prototype created : 1987
Vyráběn / Production period : od 1988
Vyrobeno kusů / # of produced : asi 80
Osádka / Crew : 3 + 2
Technické údaje / Technical data
Bojová hmotnost / Combat weight : (kg) 62 000
Celková délka / Overall length : (mm) 9 640
Celková šířka / Overall width : (mm) 3 550
Celková výška / Overall height : (mm) 2 960
Světlá výška / Ground clearance : (mm) 500
Nástavba / Superstructure Hydraulicky ovládaná dozerová radlice
- pracovní výkon až 350 m3/h,
- pracovní rychlost 10 km/h,
- šířka 3 600 mm


Jeřábový výložník Atlas
- nosnost 6,5 tuny,
- max. délka vyložení ramena 4,9 m,
- pracovní rozsah 360 stupňů


Hlavní naviják Rocker Teib Matic
- tažná síla 510 kN (51 tun),
- délka lana 150 m


Pomocný naviják Plumett TL 15
- tažná síla 15 kN (1,5 tuny),
- délka lana 360 m


Mezi další speciální vybavení patří souprava ženijního nářadí, souprava vyprošťovacích přípravků a pomůcek, souprava tažných tyčí (triangl) a přenosný zdroj elektrického napětí (elektrocentrála).
Výzbroj / Armament Protiletadlový kulomet ráže 7,62 mm
- dostřel 900 m,
- vezený palebný průměr 1 500 ks nábojů


20 vrhačů dýmových granátů
Pancéřování / Armour ?
Výkony / Automotive performance
Pohonná jednotka / Engine : 12válcový motor Perkins - Condor CV12
Výkon motoru / Engine power : (kW) 895
Převodovka / Gearbox : automatická převodovka TN37
Rychlost na silnici / Road speed : (km/h) 59
Rychlost v terénu / Cross-country speed : (km/h) ?
Jízdní dosah po silnici / Cruising range, on road : (km) 450
Jízdní dosah v terénu / Cross-country cruising range : (km) ?
Svah / Gradient : (°) 54
Boční náklon / Side slope : (°) 27
Překročivost / Trench crossing : (m) 2,3
Výstupnost / Vertical obstacle : (m) 0,85
Brodivost / Fording depth : (m) bez přípravy 1,07
Poznámka / Note



Zdroje:
Ing. Miloš Soukup Moderní vojenská technika Tanky 5. díl, vydala Military System Line s.r.o jako první vydání v roce 1999, ISBN 80-902669-1-6.


Ing. Miloš Soukup Tanky 2. – 3. díl, vydala Vojenská akademie v Brně a Vydavatelství ESo – video ve spolupráci s redakcí Armádního technického magazínu ( ATM), první vydání Praha 1995, ISBN 80-85960-02-8.


Christopher F. Foss: Jane′s Tanky - Příručka pro rozpoznávání, vydalo nakladatelství Jan Vašut, první české vydání v roce 2000 ISBN 80-7236-079-5
www.primeportal.net
www.army-guide.com
URL : https://www.valka.cz/Challenger-ARRV-vyprostovaci-tank-t21549#308617 Version : 0
...
Challenger ARRV (vyprošťovací tank) -


URL : https://www.valka.cz/Challenger-ARRV-vyprostovaci-tank-t21549#82346 Version : 0
...
Challenger ARRV (vyprošťovací tank) -


URL : https://www.valka.cz/Challenger-ARRV-vyprostovaci-tank-t21549#82347 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more