Pěchotní srub R-S 74 "Na holém"

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pěchotní srub R-S 74 "Na holém"


Oboustranný pěchotní srub, zhotovený ve III stupni odolnosti. Patří k nejlépe zachovaným objektům čs. opevnění a rozhodně stojí za shlédnutí, i když je interiér nepřístupný (možno spojit s návštěvou dělostřelecké tvrze Hanička). Jak je patrné z fotografií, okolí je doplněné obvodovou překážkou a na pravém křídle je zhotovena i část překážky intervalové společně s protitankovým příkopem.


Výzbroj pod betonem :
vlevo - L1,M (L1- 4 cm protitankový kanon vz.36- ráže 47mm spřažený s jedním TK vz.37, M- dvojče těžkých kulometů vz.37- ráže 7,92mm)
vpravo- L1,M


Výzbroj pod pancířem :
2x ZN (ZN- lehký kulomet vz.26 -ráže 7,92mm umístěný ve zvonu)
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-R-S-74-Na-holem-t21233#80761 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pěchotní srub R-S 74 byl spolu se sruby 75, 73 a 72 součástí úseku 6. roty 19. hraničářského pluku. Jejim úkolem byla protitanková obrana sedla, kterým prochází komunikace z Bartošovic v O.h do Rokytnice v O.h. Vpravo se mírně vlní terén Žambereckých lesů a vlevo stoupá linie ke tvrzi Hanička a dále na hřeben Orlických hor. Vzhledem k poloze sloužil srub S 74 i jako dělostřelecká pozorovatelna pro nedalekou tvrz Hanička.
Srub se nachází cca 100m jižně od zmiňované komunikace. Směrem k této silnici je překážka tvořena protitankovým příkopem, který za silnicí pokračoval jako PT překážka ke srubu S 75 vzdálenému cca 700m. Směrem ke srubu S 73, který se nachází cca 350m jižně je překážka tvořena PT příkopem v celé délce.
Sruby S75 i S 73 jsou směrem k S 74 vyzbrojeny zbraněmi L1 a M. Do prostoru srubu S 74 měl působit i 9cm minomet ze srubu S 72.
Co se týká těžší dělostřelecké výzbroje byl úsek 9./19. roty v dostřelu zbraní dělostřeleckých srubů a dělostřeleckých věží tvrzí Adam a Hanička.


Následující schematický náčrtek znázorňuje PT obranu v úseku 9./19. roty.
V náčrtku nejsou pro přehlednost zaznamenány LO vz. 36 před linií TO, LO vz. 37 1. a 2. sledu LO za linií TO. V linii TO jsou zaznačeny pouze palebné vějíře zbraní L1 a G.


Vysvětlivky:
černá kolečka ... sruby
černé obdélníky ... objekty LO vložené do linie TO
černé čáry se šipkami ... pal. vějíř L1
šedá čárkovaná čára se šipkami ... pal. vějíř G
černá plná čáta ... PT příkop
černá čárkovaná čára ... PT překážka
šedá plní čára ... pěchotní překážka
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-R-S-74-Na-holem-t21233#146851 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Rád bych upozornil na to, že objekt neslouží jako muzeum, nýbrž jako základna Klubu vojenské historie Praha.
URL : https://www.valka.cz/Pechotni-srub-R-S-74-Na-holem-t21233#155201 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more