Karel I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Karel I.


- vládl v letech 1625 - 1649 (popraven)
URL : https://www.valka.cz/Karel-I-t21057#79931 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 19. listopadu 1600 jako druhý syn Jakuba I. a Anny Dánské. Karel byl vzdělaný, sečtělý, měl umělecké sklony a byl silně nábožensky založeným katolíkem. Když se v pětadvaceti letech posadil na anglický trůn, opíral se o mocného vévodu z Buckinghamu. Kvůli němu se také poprvé dostal do střetu s parlamentem, který žádal jeho odvolání. Král dal naopak zatknout vůdce opozice. Dlouholetý boj mezi panovnickou mocí a parlamentem tak byl byl zažehnut.

Situace se tak pravidelně opakovala: král svolal parlament a žádal o vypsání daní. Poslanci je podmínili potvrzením občanských práv. Žádali, aby bez souhlasu parlamentu nesměly být vybírány daně, zatýkání poslanci a vedeny války. Tyto své požadavky předložili králi roku 1628 jako tzv. petici práv. Král ji striktně odmítl, parlament znovu rozpustil a dalších dlouhých deset let vládl jako absolutistický panovník. V tomoto období se opíral o rádce Williama Lauda, Thomase Strafforda a svou francouzskou manželku bigotní katoličku Henriettu Marii. Jejich vliv, spolu s královým nezákonným jednáním, posiloval odpor národa vůči absolutismu.


Roku 1640 se vzbouřili skotští presbyteriáni a uštědřili Karlovi těžkou porážku. Král potřeboval nutně peníze a svolat znovu parlament. Poslanci odhlasovali zatčení královských ministrů Lauda a Strafforda, kteří byli obviněni z velezrady a popraveni. Král poté uznal práva parlamentu, ale když se v lednu 1642 pokusil zatknout pět poslanců Dolní sněmovny, poslanci obou komor se spojili a odsoudili panovníka: sepsali všechny jeho "zločiny", kterých se dopustil od nástupu na trůn. Král se rozlítil, obžaloval vůdce opozice z velezrady a chtěl jej zatknout. V doprovodu dvou stovek ozbrojenců vstoupil na "posvátnou" půdu parlamentu. Lídři opozice se však o jeho záměru dozvěděli včas, uprchli a zburcovali lid. Ozbrojený londýnský lid vyšel do ulic a obklopil královský palác. Revoluce začala - nyní musel z Londýna pro změnu prchat panovník.


Parlament měl pod kontrolou Londýn a velká města, přístavy i loďstvo. Ale především se v jeho vojsku objevil Cromwell s jízdou složenou ze svobodných statkářů, kteří nebojovali za žold, ale ve jménu revoluce. Vojevůdce získával jeden úspěch za druhým. Král nakonec musel po porážce v bitvě u Naseby roku 1654 uprchnout do Skotska, kde se vzdal místní šlechtě. Byl znovu uvězněn, ale podařilo se mu z vězení uniknout.


Král se poté spojil se Skoty a vypověděl parlamentu nepřátelství, čímž začala druhá občanská válka. Po porážce spojené armády roayalistů a Skotů v srpnu 1648 u Prestonu byl král zajat a postaven před revoluční soud. Především vojáci Cromwellovi "puritánské" armády žádali pro "velkého viníka všech příkorí" smrt. Král byl obviněn z mnoha zločinů proti anglické říši a za tuto "vlastizradu" byl skutečně odsouzen k smrti.
Anglie se stala republikou a Cromwell Lordem protektorem.


Zdroj:Popravy slavných, Libor Budínský
URL : https://www.valka.cz/Karel-I-t21057#83631 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Karel I. v obrazech...
URL : https://www.valka.cz/Karel-I-t21057#83644 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more