Marie I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Královna Marie I. Krvavá



- vládla v letech 1553 - 1558
URL : https://www.valka.cz/Marie-I-t21054#79928 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodila se 18. února 1516 jako jediná dcera krále Jindřicha VIII. a jeho první ženy Kateřiny Aragonské. Byla vychovávána v přísném katolicismu a v roce 1531, po rozvodu svých rodičů musela opustit dvůr. Král poté prohlásil svoji dceru za nemanželskou a zbavil ji nástupnického práva. Za vlády svého protestantského bratra Eduarda VI. si získala mnoho stoupenců mezi anglickými katolíky, což jí umožnilo odstranit svou protestantskou sokyni lady Jane Greyovou a podle zákona o nástupnictví z roku 1544 získat trůn.


Po svém nástupu na anglický trůn v roce 1553 se Marie I. pokusila provést násilnou rekatolizaci země, zrušila Eduardovy protestantské zákony a plánovala svatbu se španělským princem, budoucím králem Filipem II. To v únoru 1554 vyvolalo povstání protestantské šlechty, vedené Wattem z Kentu. Povstání bylo téhož roku krvavě potlačeno a plánovaný sňatek se uskutečnil. Pod vlivem kardinála Reginalda Polea začalo poté masové pronásledování a popravy protestantů, které skončily upálením biskupů Ridleyho a Latimera a arcibiskupa Thomase Cranmera. Těmito činy se Marie I. vysloužila přídomek „Krvavá“. Její rekatolizační snahy se však nakonec ukázaly jako neúspěšné.


V roce 1557 zavlekla královna zemi do války Španělska s Francií, ve které Anglie ztratila svoji poslední državu na evropském kontinentě – přístav Calais.
Marie I. Tudorovna zemřela bezdětná 17. listopadu 1558.
URL : https://www.valka.cz/Marie-I-t21054#103303 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more