Attlee, Clement Richard

     
Příjmení:
Surname:
Attlee Attlee
Jméno:
Given Name:
Clement Richard Clement Richard
Jméno v originále:
Original Name:
Clement Richard Attlee, 1st Earl Attlee Of Walthamstow, Viscount Prestwood
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
major Major
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
hrabě Earl
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
03.01.1883 Londýn /
03.01.1883 London /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.10.1967 Londýn
08.10.1967 London
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
premiér Velké Británie
ministr obrany
ministr pro záležitosti dominií
Prime Minister of the United Kingdom
Minister of Defence
Secretary of State for Dominion Affairs
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
předseda Labouristické strany Leader of the Labour Party
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clement_Attlee
URL : https://www.valka.cz/Attlee-Clement-Richard-t19872#74548 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se v Putney 3.ledna 1883. Po studiích historie a práv na univerzitě v Oxfordu pracoval několik let jako právník. Jeho politická kariéra prošla několika zásadními zvraty, od přesvědčeného socialisty, stoupence Konzervativní strany přes příslušnost k nezávislým labouristům a Fabiánské společnosti až ke členství v Labouristické straně. V letech 1913 - 1923 působil na ekonomické škole v Londýně jako docent sociálních věd. Nucenou přestávkou v tomto období byla jeho služba v armádě, s níž jako pěšák prodělal tažení u Gallipoli, v Mezopotámii - byl těžce raněn v bitvě u El Hanny - a později i ve Francii. Válku zakončil v hodnosti majora. V roce 1919 byl starostou londýnské čtvrti Stepney.
Od roku 1922 byl 33 let poslancem Dolní sněmovny, od roku 1955 po povýšení do šlechtického stavu zasedal v Horní sněmovně. V uvedeném období také vystřídal několik důležitých politických funkcí, byl státním podtajemníkem na ministerstvu války, kancléřem hrabství Lancashire a ministrem pošt. V letech 1935 - 1955 také vedl Labouristickou stranu. V roce 1937 se výrazně angažoval v náboru britských dobrovolníků do interbrigád pro boj proti frankistům ve španělské občanské válce.
Od roku 1940 byl jedním z tvůrců Churchillovy koaliční vlády, v níž nejprve plnil funkci vicepremiéra a Lorda strážce pečeti a od roku 1942 stál v čele Ministerstva pro dominie. Ačkoli byl téměř ve všech osobních rysech pravým opakem Churchilla, s nímž se nikdy zcela nespřátelil, dokázal s ním nalézt společnou řeč pro řešení zásadních otázek v době války a postavit na stranu premiéra i labouristickou menšinu. V roce 1945 se jako člen delegace Velké Británie zúčastnil ustavujícího zasedání Organizace spojených národů a konference v Postupimi. V čele poválečné vlády stál od 27.července 1945 až do 26.října 1951, poté byl čtyři roky vůdcem opozice. Zemřel 8.října 1967.
URL : https://www.valka.cz/Attlee-Clement-Richard-t19872#83142 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Clement Attlee
URL : https://www.valka.cz/Attlee-Clement-Richard-t19872#81760 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more