Gunter Rall - autorizované paměti od Jill Amadio

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kdo by čekal strhující vyprávění jednoho z největších leteckých es - bude hodně zklamán...příčin je několik.
Jill Amadio je údajně anglického původu reportérka či spisovatelka, "žijící v Americe" (asi spíše jižní...), překladatelkou je také žena...zatímco při psaní kuchařek záměna pohlaví nevadí u technické a vysoce speciální tématiky - je tomu naopak.
To čtenář pozná už v první kapitole, popisu leteckého souboje...po "trefě" do motoru "ten hned vypadl" ubohý pilot pak hned "klesal" a pak "padal s volně rotující vrtulí" při nouzovém přistání "hlavou naletěl na páku krytu kabiny"...jeho letoun ..."se silou nárazu rozpadl." a to tak, že ..."Pravé křídlo odpadlo, nos se rozmáčkl a motor přistál padesát metrů od trupu."
..vskutku barvitý popis dramatické události.
Naštěstí se v knize moc nelétá...Účast hlavního hrdiny se omezila na jakési vstupy (spíše poznámky) přímou řečí vyjma dvoustránkového úvodu ke knize.
Zhruba čtvrtina knihy je věnována budování poválečného letectva a přezbrojování na F-104 Starfighter. Nemnoho zajímavostí je skryto pod "slangem" ženského pohledu na věc...
Jak plyne z bohaté bibliografie a nespočetné řady poděkování "za spolupráci a příspěvky" jedná se spíše o kompilát než souvislé monografické dílo - jak by se na paměti slušelo. Nepřiměřeně mnoho prostoru je věnováno "poněkud nostalgickým" - nekritickým vzpomínkám na setkání s "vůdcem" a také poznámky typu že se Hitler měl zastavit anexí Rakouska a pak by byl zařazen mezi největší hrdiny německé historie...sic, svědčí o germánské staromilnosti...která jako duševní porucha stále straší Němcům, kteří rozpoutali už dvě světové války, v hlavách a je zdrojem neustálého oživování neonacismu.
A tak lze brát počin vydavatelství AL PRESS z Frýdku Místku - jako chabý pokus provinciálního charakteru. Kdeže jsou slavné překlady sousedního ostravského REVI!!!
Doporučuji nekoupit, pokud nejste fandy pamětí leteckých es... a i pak za informace o životě G.Ralla je 199.- Kč spíše mnoho, než - přiměřeně obsahu.
URL : https://www.valka.cz/Gunter-Rall-autorizovane-pameti-od-Jill-Amadio-t18779#69830 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more