Bethlen, István

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

István Bethlén - politik a státník


(1874 - 1947)



Narodil se 3.10.1874 v jednom ze starých maďarských šlechtických rodů. V únoru 1919 založil Stranu křesťansko-nacionální jednoty, roku 1939 přejmenovanou na Stranu maďarského života, která se stala vládnoucí stranou v Maďarsku až do března roku 1944. Tato strana inspirovaná fašistickými myšlenkami byla hlavní oporou horthyovského režimu v zemi. Bethlen sestavil 14. dubna 1921 po pádu Maďarské republiky rad novou vládu, jejímž byl premiérem až do 19. srpna 1931. Za své vlády provedl v letech 1922 - 1924 rozsáhlou pozemkovou reformu. Zahraniční politiku země orientoval převážně na spolupráci s Itálií. V dubnu roku 1927 byla podepsána maďarsko-italská smlouva o přátelství, doplněná o čtyři roky později dodatečnou smlouvou o přátelství mezi Rakouskem a Maďarskem. Těmito kroky byl vytvořen podunajský blok se silným vlivem Mussoliniho Itálie. Bethlen byl ve funkci premiéra vystřídán G.Károlym v létě roku 1931. V letech druhé světové války již neměl na maďarskou politiku nikterak velký vliv. Zemřel roku 1947.
URL : https://www.valka.cz/Bethlen-Istvan-t18057#66257 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more