Melas, Michael Benedikt von

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Melas, generál jezdectva Michael Benedikt svobodný pán von
(* 12. května 1729 Sigişoara [něm. Schäßburg], Sedmihradsko – 31. května 1806 Týnec nad Labem, Čechy)


V 17 letech vstoupil jako kadet k pěšímu pluku č. 21 a během Sedmileté války působil jako pobočník polního maršála Dauna. Dosáhl přitom hodnosti setníka. V roce 1771 byl s povýšením na majora převelen k pěšímu pluku č. 34 a v roce 1777 byl jmenován podplukovníkem a velitelem granátnického praporu. V listopadu 1781 následovalo jmenování plukovníkem kyrysnického pluku č. 7. V roce 1788 byl převelen ke kyrysnickému pluku č. 10, se kterým absolvoval válku proti Osmanské říši (1788–1789). V roce 1789 byl povýšen na generálmajora.
V roce 1793 velení nad brigádou v rámci armády operující na Sambře. V roce 1794 byl povýšen na polního podmaršála a přešel do štábu sboru generála jízdy hraběte Blankensteina na Dolním Rýně. Téhož roku převzal nad týmž sborem velení a v září obsadil Oberkeil a Spangen a zvítězil v bitvě u Kaiserslauternu. Dne 1. prosince úspěšně odrazil útok generála Klébera. V roce 1795 se podílel na porážce Francouzů u Mohuče a dobytí Mannheimu. V roce 1796 byl převelen k c. k. Lombardské armádě pod velením polního zbrojmistra Jean–Pierra hraběte de Beaulieu, po jehož rezignaci se dočasně ujal vrchního velení do příchodu polního maršála hraběte Wurmsera. Zúčastnil se celého tažení roku 1796 a zažil kapitulaci obležené Mantovy v roce 1797. V roce 1799 obdržel jmenování generálem jezdectva a stal se velitelem císařsko–královského kontingentu v rámci spojenecké armády generalissima Alexandra Vasilijeviče hraběte Suvorova. Pod jeho velením se významně podepsal na vítězných bitvách u Cassana (27.–28. dubna 1799), Trebbie (18.–19. června) a Novi (15. srpna), za což byl vyznamenán komandérským křížem Řádu Marie Terezie a odměněn majitelstvím kyrysnického pluku č. 6.
Poté, co ruský sbor odtáhl do Švýcarska, převzal samostatné velení nad veškerými císařsko–královskými silami (asi 40.000 mužů) v severní Itálii a pokračoval v úspěšné ofenzívě. Dne 18. září 1799 porazil armádu generála Jeana Etienna Championetta u Savigliana a později, 4. listopadu, téhož generála u Genoly. Následně oblehl Janov a na jaro 1800 připravoval ofenzívu do Provence. Krátce po zahájení jarního tažení však francouzská armáda znovu v čele s Napoleonem náhle překročila Alpy a objevila s v jeho týlu. Melas byl nucen tažení přerušit a urychleně se stahoval k východu. Dne 14. června svůj ústup zastavil mezi Alessandrií a Marengem a připravil se k útoku. Tímto krokem pronásledující Napoleonovu armádu dokonale zaskočil. Napoleonovi se nepodařilo včas zkoncentrovat své síly a intenzita Melasova útoku ztrhla francouzské jednotky na ústup. V tomto okamžiku předal Melas velení generálmajorovi Zachovi, který měl ustupující Francouze pronásledovat. Průběh bitvy však zvrátila nečekaná akce generála Desaixe, kterému se podařilo nepozorovaně zkoncentrovat část jezdectva, s nímž vpadl postupujícím kolonám Rakušanů do boku a zcela je rozvrátit. Krátce po porážce byl zdrcený Melas nucen podepsat dohodu o vyklizení Lombardie a stažení veškerých císařsko–královských jednotek za linii řeky Mincio. Ve velení c. k. Italské armády zůstal až do podepsání příměří v listopadu 1800. Po podespání lunévillského míru v roce 1801 se stal velícím generálem ve Vnitřních Rakousích (Štýrský Hradec), ale již v roce 1803 odešel do výslužby a uchýlil se na své statky v Týnci nad Labem. Zde skonal o tři roky později 31. května 1806.


Literatura:
1. OTTOVA encyklopedie obecných vědomostí na CD–ROM, klíčové heslo Melas.
2. VOYKOWITSCH, Bernhard, Castiglione 1796. Napoleon repulses Wurmser’s first attack. Helmet Feldzug Series 1. Helmet Military Publications: Maria Enzersdorf 1998, s. 23.
URL : https://www.valka.cz/Melas-Michael-Benedikt-von-t17632#64799 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more