Beaulieu, Jean-Pierre de

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Beaulieu, polní zbrojmistr Jean-Pierre hrabě de
(* 26. října 1725, Jodoigne u Namuru, Brabantsko - † 22. prosince 1819, Linec)


Ve věku 17 let, roce 1743, vstoupil do pluku Karla vévody lotrinského (v té době generálního guvevernéra Rakouského Nizozemí) v hodnosti praporčíka. Od roku 1757 působil u generálního štábu a za Sedmileté války sloužil jako pobočník (v hodnosti setníka) polního maršála hraběte Dauna. Zúčastnil se řady akcí, mj. bitev u Kolína (zde utrpěl zranění), Leuthenu, Gery, Maxenu, obléhání Svídnice a Vratislavi či obrany Olomouce. Dne 23. ledna 1760 mu byl udělen rytířský kříž Řádu Marie Terezie. V roce 1768 byl povýšen do hodnosti plukovníka a převelen do Rakouského Nizozemí. Během povstání stavů v Rakouském Nizozemí v roce 1790 (25. června) přišel o svého syna, který sloužil jako setník pod jeho velením. V roce 1790 získal komandérský kříž Řádu Marie Terezie a jmenování generálmajorem, navíc téhož roku i povýšení do hodnosti polního podmaršála. V roce 1792 velel sboru v armádě vévody sasko-těšínského a absolvoval bitvy u Jemappes (29.-30. dubna), Fleurus (16. a 26. června) a Meninu. Téhož roku se stal majitelem pěšího pluku č. 31. V roce 1794 působil jako náčelník štábu v armádě vévody z Yorku a poté v armádě hraběte de Clerfayt. Dne 7. července 1794 mu byl udělen velkokříž Řádu Marie Terezie a majitelství uherského pěšího pluku č. 58 (stal se tak vůbec prvním Nizozemcem, kterému se dostalo této odměny).
V roce 1796 následovalo povýšení do hodnosti polního zbrojmistra a jmenování do funkce vrchního velitele císařsko-královské armády v Itálii (17. března) namísto hraběte de Vins. Po sérii porážek, které utrpěl ve střetnutích s Napoleonem, však 25. května na svou funkci rezignoval, opustil aktivní službu a uchýlil se na své statky v Linci. Hrabě de Beaulieu proslul svou sběratelskou vášní k výtvarným dílům a ke knihám, věnoval se i studiu vojenství a zahradnictví (osobně projektoval svou zahradu v Brocqui). Sbírka umístěná na jeho zámku v Jodoigne však byla zničena během vpádu francouzských vojsk do Rakouského Nizozemí. Podobný osud stihnul i jeho statky v Linci, které byly vyrabovány Francouzi hned dvakrát, v letech 1805 a 1809. Válka jej rovněž připravila o mnoho členů rodiny - jeho švagr baron Maelcamp podlehl smrtelným zraněním z bitvy u Ostrachu a z jeho tří bratrů první byl srmtelně raněn u Vratislavi, druhý padnul u Hochkirchu a třetí zemřel na zranění v roce 1782.


Literatura:
WURZBACH, C. von, Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. Svazek 1. Wien 1856-1891, s. 199-200.
URL : https://www.valka.cz/Beaulieu-Jean-Pierre-de-t17630#64795 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more