Sloužil jsem ve Wehrmachtu

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Sloužil jsem ve Wehrmachtu


země: Česká republika
délka: 57 min
režie: Aleš Koudela


"Byli obyvateli Československa a pomáhali budovat obranný systém na hranici své domoviny. Pak se podpisem pod Mnichovskou dohodou stali občany říše a museli narukovat do německé armády. Obyvatelé Hlučínska, které v historii předchozích dvou století několikrát změnilo úřední jazyk, vládu, geografickou i státní příslušnost, mají dodnes mezi sebou pamětníky a přímé účastníky světové války. Prošli si očistcem války, prožili ruskou zimu, hlad, zajetí, zranění. Po návratu byli vyšetřováni a diskriminováni. Osudy vojáků byly velmi pohnuté a dlouhou dobu se o jejich působení ve wehrmachtu z politických a společenských důvodů nemluvilo. Dnes žije na celém Hlučínsku pouze několik desítek vojenských vysloužilců a někteří z nich přinášejí v dokumentu Lenky Polákové a Aleše Koudely unikátní svědectví.
(oficiální text distributora)"

URL : https://www.valka.cz/Slouzil-jsem-ve-Wehrmachtu-t163811#496356 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more