Chlór

Chlor
CHLORINE
(irritant)

Chlorine vo vlhkom environment next to the formation of acid chlorovodíkovej. Pri vdychovaní so spôsobuje kŕče svalov hrtana and pálenie the eyes, nose and throat. At high koncentráciách sa objavuje kašeľ, pain in the chest, pain of the head and zvracanie that he can even bloody. In krajnom if he can spôsobiť death. Pary kvapalného chlorine don't mind me spôsobiť frostbite. Behold the skin that is dlhodobo exposed pôsobeniu chlorine is dráždená, najmä ak is wet. Groove and poškodzuje well eyes. Chlorine well niekedy he is known for dusivú substance. It is about 2.5-times ťažší ako air and preto sa resides at nižšie lying miestach (trenches, shelters), for the ideálnych podmienok sa can tell you šíriť aj to väčších vzdialeností.

basic information:
názov: chlorine
označenie:
ďalšie names: Bertholite (francúzsky)
registračné CAS number: 7782-50-5

fyzikálne and chemical characteristics:
chemical názov: chlorine
formula: Cl-Cl
molecular hmotnosť: 70,91
common fyzikálny status: žltozelený gas
smell: nepríjemný, choking
boiling point: -34,7°C
temperature mrznutia: -101,6°C
density: kvapaliny:
1,393 g/ml pri 25°C
Of 1.468 g/ml pri 0°C
pressure couple:
766,601 kPa pri 25°C
363,969 kPa pri 0°C
temperature vzplanutia: nehorľavý
decomposition temperature: above 600°C
rozpustnosť: 63 mg per 100 g of water pri 25°C
hydrolysis: slow for the occurrence of acid chlorovodíkovej (HCl) and chlórnej (HOCl)
[b:him]a lover's pri uskladnení: the net is the cost
reakcie with kovmi and other materiálmi: pure without effect; for the wet very pôsobí for metals in dôsledku the presence of acid chlorovodíkovej


sources:
POTENTIAL MILITARY CHEMICAL/BIOLOGICAL AGENTS AND COMPOUNDS, 2005
Weapons of mass ničenia - aktuálna security threat, INŠTITÚT the directional control AND DEFENSIVE ŠTÚDIÍ MOSR, Bratislava, 2005.
URL : https://www.valka.cz/Chlor-t15939#382290 Version : 0
toxicity:
eyes: dráždenie
skin: -
vdychovanie: he can spôsobiť pľúcny edema
protection: protective mask
type of substance: an irritant
účinok: oneskorený, ako pri the use of asphyxiating latok


the estimation of toxicity:

účinok
spôsob contact
effective dose
time expozície
exponent toxicity
spoľahlivosť data
death
vdychovanie/očný contact
LD50: 1240 mg/m3
10 min.
?
low
threshold effects
vdychovanie/očný contact
ED50: 10 mg.min./m3
seconds
?
low


sources:
POTENTIAL MILITARY CHEMICAL/BIOLOGICAL AGENTS AND COMPOUNDS, 2005
Weapons of mass ničenia - aktuálna security threat, INŠTITÚT the directional control AND DEFENSIVE ŠTÚDIÍ MOSR, Bratislava, 2005.
URL : https://www.valka.cz/Chlor-t15939#382293 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chlór patří mezi dusivé látky. Je to žlutozelený dusivý plyn. Vniká do organismu dýchacími cestami, a proto se proti nim chráníme plynovou maskou. Jeho účinek se projevuje po 2 až 5 hodinách úporným kašlem, nápadnou bledostí a slabostí a stupňuje se tělesnou námahou (i chůzí), prochladnutím nebo pobytem na přímém slunečním světle. Při pitvě je nápadná cyanóza, odulost tváří, edém plic a známky dušení.
Dusivé OL nejsou rozpustné ve vodě, ale jsou většinou rozpustné v organických rozpouštědlech. Vodu, která jimi byla zasažena, můžeme po převaření použít. Také potraviny jsou po náležitém vyvětrání poživatelné.
URL : https://www.valka.cz/Chlor-t15939#59288 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chlór odstartoval novodoubou éru používání chemických zbraní. Poprvé byl k bojovým účelům použit 22.4. 1915 na frontě u městečka Ypres v zápaních Flandrech (Belgie) proti francouzským vojákům. Do vzduchu zde bylo rozptýleno 180 tun chlóru během 5-ti minut. Do dvou dnů přišla o život 1/3 zasažených osob. Vysoké ztráty na životech byly způsobeny i tím, že přestože Francouzi věděli o možnosti chlórového ůtoku, nebyli vojáci vybaveni ochrannými pomůckami.


Francouzským "informátorem" byl C. Lucieto. Ten zjistil, že se v Mannheimu vyrábí nějaký plyn pro válečné účely a že se přepravuje
do Kruppových závodů v Essenu. Po seznámení s příslušníkem Kruppovy soukromé policie se za pomoci několika půllitrů piva dověděl, že se dovážený plyn používá k plnění dělostřeleckých granátů. Pochybováním vyprovokoval německého partnera k sázce o 2000 marek s tím, že sám tvrdil, že celá záležitost je technicky neproveditelná. Partner nabídl důkaz pravdy a vzal ho brzy na střelnici, kde došlo k předvádění nové zbraně před císařem Vilémem II. Salva byla vypálena do stáda ovcí, které zmizelo v oblacích zeleného plynu. Ovce pak byly nalezeny mrtvé, porost odumřelý. Lucieto sázku zaplatil a vyžádal si střepinu granátu jako suvenýr. V Paříži pak rychle zjistili podstatu věci. Nebyla však podniknuta žádná opatření.

zdroj: VOJENSKÉ ZDRAVOTNICKÉ LISTY, č. 5-6, ROČNÍK LXXI, 2002,
HISTORICKÉ ASPEKTY POUŽÍVÁNÍ CHEMICKÝCH ZBRANÍ, Jiří BAJGAR
URL : https://www.valka.cz/Chlor-t15939#63278 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Co dodat - snad jen, že chlor je jedna z mála chemických zbraní s kterou můžete přijít do styku relativně snadno i doma. Tak například zkoušel někdo Savo Perex smíchat s nějakým saponátovým čistícím prostředkem? Confused
URL : https://www.valka.cz/Chlor-t15939#62822 Version : 0
This is indeed a remarkable proof of military foresight in the face of technical innovation Smile Confused Confused . The aggregate weight of the noble metal on the epoletách and sound judgment are seems to be inversely proportional to 8.).
URL : https://www.valka.cz/Chlor-t15939#63311 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more