1993 - 1996 Válka v Bosně a Hercegovině

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Malý dodatek a příklad týkající se českých obyvatel v Bosně :
Mezi Dobojí a Derventou byla malá vesnice Vranduk založená českými zemědělci v roce 1892.Tito lidé přišli z ukrajinské Volyně,kde byli nuceni přestoupit na pravoslaví.Většina tomuto tlaku podlehla,ale část,asi 20 000 lidí,raději využila nabídky Rakouska-Uherska a usadili se na území Bosny,které v té době spravovalo R-U na základě Berlínské smlouvy.
Tito Češi zde založili vesnici na "zelené louce",ve skutečnosti si museli nejdříve vykácet les a teprve potom stavět domy a zakládat pole.Kruté trauma zažili již v WWII,potom asi polovina z nich využila nabídky vlády a přestěhovali se do ČSR.
V roce 1991 měl Vranduk 199 obyvatel.191 z nich se hlásilo k chorvatské národnosti.V 1992 začala v tomto území zvaném Posávina srbská operace Koridor s cílem obsadit Posávinu.Poté Vranduk byl zcela vylidněn a zbourán,dodnes je tam pouze opravená kaple (za peníze EU) a pouze 1 obydlený dům.Z Čechů-Vrandučanů se podařilo najít pouze 5 osob,o ostatních se můžeme dohadovat.že se jim podařilo uniknout do Chorvatska nebo do zahraničí.Tolik štěstí neměl např.mladík z Vranduku jménem Ačkar,padl v Derventě a asi nebyl jediný.
Více štěstí měli 2 bratří s českým příjmením,žijí v nedalekém Maklenovaci,ale mají strach pouze odpovědět na dopis z ČR, jejich zaměstnavatel nemá rád Chorvaty a také Čechy,kteří jemu nic špatného asi neudělali,ale jsou katolíci stejně jako Chorvaté. Fotografie bratrů jsem našel v fotogalerii pražské ADRY,která dodávala humanitární pomoc jejich dcerce.
Bosenská válka začala jako obyčejná agrese skvěle vybavené armády doplněné o srbské nacionalisty proti normálním obyvatelům a výsledky této agrese dodnes v Posávině trvají.
Rád bych se seznámil s fotografiemi dnešní Derventy.
Islanďan
URL : https://www.valka.cz/1993-1996-Valka-v-Bosne-a-Hercegovine-t15662#236747 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

tu by som sa chcel opýtať na zapojenie obyvateľov krajín býv. Juhoslávie slovenskej národnosti do vojny. Vo Vojvodine žije početná slovenská komunita a určite sa niekto z nej (ne)dobrovoľne zapojil do bojov...vďaka
URL : https://www.valka.cz/1993-1996-Valka-v-Bosne-a-Hercegovine-t15662#241372 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pro splinterX :


O lidech slovenské národnosti bohužel nic nevím,ale předpokládám,že jejich osud v Bosně byl shodný s Chorvaty.Spojovalo je katolické náboženství a to bylo rozhodující v příípadech Čechů.Heslem srbských bojůvek ( a patrně také JNA) bylo zlikvidovat vše spojené s jim cizím náboženstvím.Proto vyhazovali v mně známé lokalitě (Doboj,Derventa) vyhodili do povětří nebo vypálili všechny kostely a kaple stejně jako muslimské mešity.Dnes se některé obnovují za peníze z EU,např.v českém Vranduku byla obnoveny kaple,ale ve vsi je dnes obnoven jen 1 dům,vše bylo zničeno,tento 1 dům byl obnoven.


Lidé katolického náboženství prostě měli smůlu,pokud byli v dnešní Republice Srbské,byli vyhnáni ať šlo o Chorvaty nebo původem Čechy,řada z nich je v Chorvatsku a také jsem je našel v Rakousku,Švýcarsku a v USA.Dnes se někteří vrací,ale je jich stále zlomek původního obyvatelstva.Mnoho informací mi poskytly "Župni uredy",které jsou něco jako farní úřady v městech Bosny.


Doporučuji upřesnit lokalitu,o kterou Vám jde,já neznám místa v Bosně,kde žili Slováci.Vím,že např.v Slavonii byli Češi stabilizujícím faktorem a účastnili se bojů na straně místních Chorvatů ani ne tak že by se cítili Chorvaty,ale protože jejich sídla byla napadena Srby (viz Daruvar,Prekopakra, Ivanovo selo atd.).


Islanďan
URL : https://www.valka.cz/1993-1996-Valka-v-Bosne-a-Hercegovine-t15662#241567 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

vďaka


niečo o Slovákoch v Chorvátsku som našiel na wikipédii (po chorvátsky..dá sa dačo z toho rozumieť)



http://hr.wikipedia.org/wiki/Slovaci_u_Hrvatskoj


podľa toho je väčšina chorvátskych Slovákov v Slavónii a tak sa ich voja mohla dotknúť
URL : https://www.valka.cz/1993-1996-Valka-v-Bosne-a-Hercegovine-t15662#241568 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

čo sa týka slovákov žijúcich v srbsku, možno to znie prekvapujúco, je väčšina evanjelikov, čo viem tak minimálne v obci Padina kde má moja rodina priateľov. Takže nejaké náboženské pohnútky ich zrejmä do vojny nehnali. Viem dokonca aj o jednom miestnom Slovákovi, ktorý bol myslím dôstojníkom JNA ale z toho čo som počul sa zrejme priamo bojových akcií nezúčastnil.


info o padine:
http://www.padina.eu/html/o_padine.html
URL : https://www.valka.cz/1993-1996-Valka-v-Bosne-a-Hercegovine-t15662#289892 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more