Cuellar, Javier Perez de

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Javier Perez de Cuellar


Generálním tajemníkem OSN od ledna 1982 do prosince 1991


Více informací ?
URL : https://www.valka.cz/Cuellar-Javier-Perez-de-t15031#56500 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Javier Perez de Cuellar



nar.: 19.1.1920, Lima



Byl pátým generálním tajemníkem OSN. Právník a profesionální diplomat.
Narodil se v Limě v Peru, na Ministerstvo zahraničí se dostal v roce 1940 a diplomatem byl od roku 1944. Působil na peruánských velvyslanectvích ve Francii, Velké Británii, Bolívii a Brazílii. Jako velvyslanec sloužil ve Švýcarsku, SSSR, Polsku a Venezuele.


Byl členem peruánské delegace na generálním shromáždění OSN v roce 1946. V roce 1971 byl jmenován stálým členem peruánské delegace a tu vedl až do roku 1975.


V letech 1973 - 74 zastupoval Peru v Radě bezpečnosti.


V únoru 1979 (27. února) byl jmenován zástupcem generálního tajemníka pro zvláštní politické záležitosti. V této funkci navštívil Afghánistán a Pákistán.


Jako generální tajemník vedl jednání mezi Argentińou a Velkou Británií během války o Falklandy, usiloval o nezávislost Namibie a účastnil se jednání během konfliktu na Západní Sahaře mezi Marokem a hnutím POLISARIO.


Ve funkci generálního tajemníka nahradil Kurta Waldheima a jeho následníkem se stal Ghali.
URL : https://www.valka.cz/Cuellar-Javier-Perez-de-t15031#89654 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more