Velitelství

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Velitelství


Velitelství = součást vojenské jednotky sestávající z velitele a dalších vybraných příslušníků nutných pro velení a řízení jednotky.


V případě roty se jednalo o velitele, výkonného důstojníka, prvního seržanta, zásobovacího seržanta a dvě až tři další osoby.


U praporu a výše se normálně jednalo o velitele, výkonného důstojníka, hlavního seržanta a též o hlavní a osobní štábní důstojníky. Příslušníci štábu z řad mužstva (vyjma zmíněného hlavního seržanta) byli zařazeni do velitelské roty či oddílu.


V meziválečné armádě byly velitelství (headquarters) a velitelská rota (headquarters company) považovány za dvě odlišné entity.


Termín velitelství (headquarters) byl používán též pro označení konkrétního místa, kde vykonával svou činnost velitel a jeho štáb, ačkoliv, striktně vzato, velitelstvím ve smyslu místa bylo každé místo, kde se zrovna nacházel velitel.


U Národní gardy bylo v této době zvykem, že bylo velitelství pluku a vyšších jednotek dislokováno ve městě, ve kterém bydlel momentální velitel. Při změně velitele tak často docházelo i k redislokaci velitelství. Někteří velitelé zvolili umístění sídla štábu do místa, kde sídlila většina příslušníků štábu.


U Organizované zálohy bylo občas aktuální umístění velitelství lehce zmatečné. Vždy existovalo oficiální umístění, ale v některých případech se reálná adresa shodovala s umístěním výkonného důstojníka Pravidelné armády, který měl navíc leckdy na starost několik záložních jednotek.
URL : https://www.valka.cz/Velitelstvi-t142189#460313 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more