Létající cirkus

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Doufám že toto téma žije, protože bych se rád podělil o jeden nevšední zážitek.


Dnes (26.6.2004) se v Zábřehu u Dolního Benešova (mezi Ostravou a Opavou) konal již druhý ročník akce "Létající cirkus aneb Radegast v oblacích" (http://www.polar.cz/cirkus/). Údajně na rozdíl od minulého ročníku akce netrpěla organizačními problémy a nedostavil se ani očekávaný dopravní kolaps. Na letišti v Zábřehu byla k vidění opravdu špičková show ultralehkých letadel. Po parašutistech a paraglaidingu přišly na řadu akrobatické kousky, při kterých se tajil dech. Individuální i skupinová akrobacie diváky zcela uchvátila - jak by také ne, když se zde představilo několik pilotů a pilotek, kteří jsou ve svém oboru nejlepší na světě - čtyřčlenná akrobatická skupina Flying Bulls Acrobatic Team, akrobat Petr Biskup na stroji EXTRA 300...


Program doplnili letečtí modeláři, kteří předváděli se svými dálkově řízenými miniletadly neskutečné kousky (např. let vrtulníku vzhůru nohama, který mi není technicky jasný; prozradí mi někdo, jak je to možné? Embarassed ), sbor hasičů simulující zásah proti úniku nebezpečné chemikálie, vyhlídkové lety a pokus jistého siláka přenést 750 kg na vzdálenost jednoho metru. A pak už přišel vrchol odpoledne - samotný Létající cirkus.


"Létající cirkus s Rudým baronem von Richthofenem" navazuje na tradici meziválečných podniků tohoto druhu, a to velmi důstojně. Se svými odlehčenými replikami strojů z let válečných a meziválečných včetně slavného Fokkera Manfreda von Richthofena (https://www.valka.cz/viewtopic.php?t=9105) na dhlavami diváků rozehrají představení skládající se z několika vzdušných soubojů, jež na svém konci probíhají již bez scénáře a dva protivníci, kteří na nebi zbývají, spolu skutečně soupeří o to, kdo koho "sestřelí". Dojde i na nálet na polní letiště a zásah jednoho ze strojů, velice realisticky sehraná nouzová přistání, dekorování vítězných pilotů před nastoupenou jednotkou... zkrátka je to zážitek, který by si žádný fanda létání a historie neměl nechat ujít. Akce se koná v sobotu i v neděli se stejným programem, a doufejme že bude uspořádána i příští rok.
URL : https://www.valka.cz/Letajici-cirkus-t13662#50184 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more