MP5: Rolls-Royce mezi samopaly

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

MP5: Rolls-Royce mezi samopaly





Samopal MP5 je asi nejrozšířenější zbraní speciálních jednotek. Za léta služby si díky svým vlastnostem vysloužil přezdívku Rolls-Royce mezi samopaly. Jeho výrobcem je mimořádně aktivní německá zbrojařská firma Heckler a Koch.


Zbraň zavedená v roce 1966 u „Bundesgrenzschutz, BGS“ (Spolkové ochrany hranic) nebyla vlastně koncipována jako tradiční samopal, ale spíše jako krátká karabina. Samopal nepřipomínala ani designem a výrazně jej překonávala přesností, zvláště při střelbě jednotlivými ranami. Účinný dostřel se i přes krátkou hlaveň udává do 400m, takže je zbraň schopna plnit do této vzdálenosti i odstřelovačské úlohy. Je ale poměrně stabilní i při střelbě dávkou, protože prodloužená osa hlavně je téměř v ose pažby (ramenní opěrky). Po zavedení u BGS, kde se velmi osvědčila, zavedla novou zbraň také policie a celní správa. K masovějšímu rozšíření samopalů MP-5 došlo po nárůstu aktivit organizovaného zločinu v roce 1970.


Nasazení v Mogadišu
Kombinace palebné síly a přesnosti udělala z MP5 ideální zbraň pro skupiny záchrany rukojmích. Poprvé byl samopal použit v ostré akci v roce 1977 německou GSG 9 při obsazení letadla uneseného teroristy v Mogadišu. Miliony televizních diváků jej viděly poprvé při obsazení íránského velvyslanectví v Londýně britskou SAS v květnu 1980. Těmito samopaly bylo od té doby provedeno mnoho vysoce profesionálních zásahů letištní stráže i policie a řada úspěšných zásahů proti teroristům. Samopaly MP5 jsou dnes zavedeny ve výzbroji armád a policejních sil více než 30 zemí. Jsou nejrozšířenější zbraní zásahových jednotek. V licenci se vyrábějí např. v Turecku, Pákistánu a Saúdské Arábii. Licenční výroba takové zbraně je pro méně technologicky vyspělé země výhodná, protože jsou na zbrani použity technologie 70. let, především lisování z plechu dovedené ovšem firmou HK k naprosté dokonalosti.


Závěr zbraně: srdce systému
Koncepcí se samopal MP5 neliší od útočných pušek HK, má jen kratší hlaveň a je určen pro pistolový náboj. Tradiční je i polouzamčený válečkový závěr HK, který je srdcem systému. Závěr se skládá ze závorníku s uzamykacími válečky, jeho nosiče – závěrového klínu a pouzdra závěru, v jehož bocích jsou odpovídající vybrání s opěrnými plochami pro válečky. Závěr se uzamyká dosednutím čela závorníku na vstupní čelo hlavně a posunutím závěrového klínu kupředu mezi válečky. Ty rozevře a zatlačí silou vratné pružiny do vybrání pouzdra a zajistí tak závěr v přední poloze. Po výstřelu tlačí plyny působící na dno nábojnice závorník dozadu, jeho otevření ale brání válečky usazené ve vybráních pouzdra a rozepřené klínem. Síla závorníku vzad se rozkládá do dosedacích ploch vybrání pouzdra a do šikmých stěn klínu a tím se podstatně redukuje. Zaoblené dosedací plochy pouzdra vytlačují válečky dovnitř dutiny závorníku, válečky zase vytlačují klín z mezery mezi sebou. Teprve když válečky úplně opustí vybrání pouzdra, závěr se otevírá. Mezitím střela stačí bezpečně opustit hlaveň. Aby nedocházelo k trhání nábojnice při počátečním nepatrném pohybu závorníku vzad, jsou stěny nábojové komory opatřeny tzv. Revelliho drážkami. Volbou různých úhlů závěrového klínu lze volit a ladit brzdění závěru a jeho odemykání a samozřejmě také kadenci zbraně.


Stavba zbraně
Hlaveň je v základní verzi dlouhá 225 mm. Na ústí má tři ozuby k nasazení různých úsťových zařízení. Pouzdro závěru o příčném průřezu tvaru svislé osmičky je lisované z ocelového plechu a černěné. V jeho horní trubici je napínací táhlo a vratná pružina s vodítkem, ve spodní se pohybuje vlastní závěr. Pouzdro je vzadu uzavřeno víkem pouzdra, které přechází ve vlastní plastovou pažbu nebo má po stranách otvory pro pruty teleskopické ramenní opěrky. Botka opěrky je, stejně jako předpažbí a pouzdro spušťadla s pažbičkou, z téhož plastu. Bicí ústrojí s kladívkem a odpruženým úderníkem a spoušťové ústrojí jsou integrovány v plastovém pouzdru spušťadla se šachtou zásobníku a pistolovou rukojetí. Existují dvě varianty spoušťových mechanismů lišící se počtem použitelných režimů palby. Starší, standardní, dovoluje střílet jednotlivými ranami a dávkami (třetí poloha je „zajištěno“), novější (montovaný od roku 1982 na samopaly A4-A6 a zaměnitelný s mechanismem starším) umožňuje navíc střílet tříranovými dávkami. Ovládací páčky volby režimu palby-pojistky jsou oboustranné a řešené shodně s ostatními dlouhými zbraněmi HK. Symbolika je velmi názorná, jednotlivé režimy charakterizuje piktogram s obrázkem počtu vypálených střel. Zbraň je zásobována z dvouřadového schránkového zásobníku z plechu, v roce 1978 byl původní přímý zásobník nahrazen zásobníkem zakřiveným, který lépe podává náboje s různými typy střel. Záchyt zásobníku je uprostřed před lučíkem, lze použít i tlačítko vpravo nad přední příčkou lučíku.


Mířidla, demontáž a montáž
Mířidla jsou klasická pušková – čepová muška v kulatém chránítku, stavitelná výškově i stranově a stavitelné dioptrické hledí ve tvaru šikmo uloženého bubínku. Na zbraň lze nasadit také optická mířidla denní i noční ve speciální oboustranné montáži. Demontáž zbraně k čištění je poměrně jednoduchá: po zajištění zbraně, vyjmutí zásobníku a kontrole nábojové komory se odepne nosný popruh z předního závěsu. Vytlačí se spojovací čep z pažby a uloží se do dutého čepu v její střední části (aby se zabránilo jeho ztrátě). Pažba se stáhne z pouzdra závěru dozadu. Pistolová rukojeť s pouzdrem spušťadla se vyklopí dolů. Tlakem na táhlo závěru se vysune z pouzdra závěru vratná pružina se závěrem. Ze závěru se vyjme vratná pružina, pootočením závorníku o 90 stupňů se oddělí závorník od nosiče. Zpětná montáž zbraně probíhá opačně.


Varianty klasické
V průběhu let se samopal MP5 dále vyvíjel a vznikla z něj řada (dnes už celkem 20) odvozených variant. Jmenujme zde jen následující:


MP5 A2 s optickým zaměřovačem na oboustranné montáži „a la G3“ použitelný i jako odstřelovačka na krátké vzdálenosti,
MP5 A4 s pevnou pažbou z plastu,
MP5 A5 s teleskopickou ramenní opěrkou se zdrsněnou plastovou botkou, (samopaly MP5A4 a MP5A5 mohou střílet také salvami o třech ranách).
Zkrácená provedení
Zkrácená provedení MP5 K (první z nich bylo představeno už v roce 1976) jsou určena pro příslušníky speciálních policejních a vojenských jednotek a jsou uzpůsobena pro skryté nošení pod oděvem a v zavazadlech. Za účelem skrytého nošení byl také vyvinut zásobník na 15, později i na 10 nábojů. Dioptrické hledí MP5 nahradilo klasické otevřené hledí na rotační základně nebo hledí překlápěcí. Ústí hlavně je bez ozubů a končí zároveň s předpažbím. Verze MP KA4 je zkrácené provedení bez pažby i opěrky, s kolmou přední rukojetí a s pouzdrem uzavřeným vzadu deskou, MP5 K/KA4/KA1/KA5 – je předchozí zkrácená verze, zabudovaná stabilně do zavazadla typu diplomatického kufříku nebo tašky a určená k osobní ochraně osob. Kolem roku 1990 představila firma novou zkrácenou verzi – MP 5K - PDW (Personal Defence Weapon) určenou především pro osádky vrtulníků a tanků. Je standardně vybavena vpravo sklápěnou rámovou ramenní opěrkou z plastu. Hlaveň je opět prodloužená ven z pouzdra a opatřená ozuby pro tlumič a další účelové nástavce, aplikovat lze i zaměřovací dalekohled. Speciální závěs drží zbraň ve svislé poloze v podpaží střelce.


Utlumené verze
Bezhlučná varianta MP5 SD má hlaveň opatřenou těsně za komorou třiceti otvory pro únik plynů do speciálního, ve zbrani integrovaného, dvoukomorového tlumiče hluku. Střela běžné munice tak opouští ústí hlavně podzvukovou rychlostí, poněkud se sice snižuje účinný dostřel, nedochází ale k subsonickému třesku a podstatně se redukuje také hluk výstřelu. Tlumič nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu a snáší i střelbu dávkami. Samopal MP5 SD (Schalldämpfer) se vyrábí ve třech provedeních:


MP5 SD4 je zbraň s tlumičem a bez pažby či opěrky, s pouzdrem závěru uzavřeným vzadu krycí deskou,
MP5 SD5 je zbraň s pevnou pažbou z plastu,
MP5 SD6 je „utlumený“ samopal s teleskopickou ramenní opěrkou.
Příslušenství
K samopalům se dodává na přání bohaté příslušenství. Kromě projektoru pro cvičnou střelbu je to zásobníkový klip pro sestavení dvou zásobníků, nástavec pro střelbu cvičnými náboji, dva různé nástavce pro vystřelování granátů, plnička a vyprazdňovač zásobníků, nosný popruh a souprava čištění.


MP 5/10 (10mm Auto)
Ani vývoj základní verze samopalu MP 5 se však nezastavil. Nedávno byl představen samopal MP 5/10 pro náboj 10mm Auto vyvinutý v úzké spolupráci s americkou FBI. Vyšší výkon náboje by měl eliminovat neprůstřelnou vestu protivníka. Navíc umožnil díky vyššímu účinnému dostřelu nasadit zbraň i jako odstřelovačku na vzdálenosti do 150 m. Novinkou je záchyt závěru v zadní poloze po vystřelení posledního náboje ze zásobníku, situovaný na levé straně těla zbraně nad spušťadlem, a nový, přímý zásobník z průhledného plastu na 30 nábojů a s hmotností nižší o 30 %. Jednotlivé zásobníky mají výstupky známé z pušek SIG nebo nově i od G 36, které umožňují spojovat zásobníky bočními plochami k sobě.


MP5 se chová kultivovaně
Samopal MP 5 se chová při střelbě velmi kultivovaně především proto, že střílí z uzavřeného závěru. Dobře padne do ruky, má malý zpětný ráz a relativně malé zvedání hlavně při dávkách. Je spolehlivý a – i při relativně malé délce hlavně a klasických mířidlech – velmi přesný. Jediným jeho nedostatkem je absence záchytu závěru v zadní poloze po vystřelení posledního náboje ze zásobníku. Pro mířenou střelbu lze použít také denní optický zaměřovač se čtyřnásobným zvětšením. Nízký zpětný ráz dovoluje vést mířenou střelbu i dávkami.


Prameny: F. W. James, D. Th. Schiller: Wie Kai aus der Kiste, VISIER 6/99 s. 16-25, M. Helebrant: Samopaly Heckler a Koch MP 5, SM 9/98, s. 2-4, 10/98, s. 2-4, Ch. Bishop: Příruční encyklopedie pěchotních střelných zbraní, Books, s.r.o., Brno 1998, C. Philip: Nejslavnější pěchotní zbraně, Svojtka a Vašut, Praha 1997, G. Smith: Militärische Handwaffen, Motorbuch-Verlag, 1995, DWJ 2/03, VIS 10/97, VIS Spec. 24, firemní literatura.
URL : https://www.valka.cz/MP5-Rolls-Royce-mezi-samopaly-t13448#48092 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Já k tomu přišel jen ve Flashpointu, což jak doufám všichni považujeme za seriózní simulaci války (alespoň v mezích počítače), a tam to mělo celkem hodně co do sebe. Smile
URL : https://www.valka.cz/MP5-Rolls-Royce-mezi-samopaly-t13448#79445 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

TO atalay_erdogan: jedná se o tvůj vlastní článek a nebo jsi použil dílo někoho jiného.
URL : https://www.valka.cz/MP5-Rolls-Royce-mezi-samopaly-t13448#79448 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V pasáži o integrovaném tlumiči prosím změnit "subsonický třesk" na "hypersonický třesk". Tak, jak je to napsáno, jde o blbost. "Subsonický" znamená "podzvukový" a při takové rychlosti třesk nevzniká.
Jinak je to pěkné za předpokladu, žes to psal sám s využitím pramenů. Budu se muset zeptat přítele, v čem je to válečkové uzamčení rozdílné od systému, který používá ČZ vz.52.
URL : https://www.valka.cz/MP5-Rolls-Royce-mezi-samopaly-t13448#79530 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Fantan :

Budu se muset zeptat přítele, v čem je to válečkové uzamčení rozdílné od systému, který používá ČZ vz.52.

Rozdíl je ten, že u vz.52 je válečkové uzamčení samosvorné, tzn. že pro odemčení je potřeba zákluzu hlavně. U MP-5 se ve skutečnosti nejedná o uzamčení, ale o brždění závěru. Válečky zde fungují jen jako brzdící element a k jejich "odemčení" stačí jen zákluz samotného závěru. Stejný systém má i puška G-3.

Citace - Fantan :

V pasáži o integrovaném tlumiči prosím změnit "subsonický třesk" na "hypersonický třesk". Tak, jak je to napsáno, jde o blbost. "Subsonický" znamená "podzvukový" a při takové rychlosti třesk nevzniká.

Svatá pravda, jen bych spíš použil výraz "supersonický třesk". Výraz "hypersonický" podle mě vyjadřuje velmi vysokou nadzvukovou rychlost.
URL : https://www.valka.cz/MP5-Rolls-Royce-mezi-samopaly-t13448#79543 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tango, děkuji za výraz, na který jsem si v noci ne a ne vzpomenout! jasně - supersonický třesk, to je ten správný termit!
A taky děkuji za vysvětlení - mně ty válečky pořád něco neodbytně připomínaly!
Mimochodem - když jsme zabrousili k té ČZ vz.52, kamarád mi předváděl střelbu reloadovaných nábojů 7,62x25 - RADOST! Dávka prachu snížena, takže Vo je kolem 380-400 m/sec, funkce zachována, loket nebolí, závěr nepraská. Levnější, než dávat tam hlaveň 9 Para, i přesnost je výrazně lepší.
URL : https://www.valka.cz/MP5-Rolls-Royce-mezi-samopaly-t13448#79583 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more