XA-200

Přehled variant

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

XA-200


V roce 1997 vznikla další generace finských obrněných vozidel vycházejících z řady XA-180. Hlavní změnu představovalo použití výkonnější pohonné jednotky s výkonem něco přes 200 kW, na základě čehož vozidlo obdrželo označení XA-200 (i když podle tohoto klíče by prvním vozidlem řady XA-200 mělo být XA-188 používající tentýž motor). Pohonná jednotka s automatickou převodovkou jsou umístěny v jednom bloku, což umožnilo snížit dobu výměny motoru ze čtyř hodin u předchozích modelů na 30 minut.


Další úpravu znamenalo použití silnějšího pancéřování, díky němuž by vozidlo mělo odolat zepředu i z boků projektilům do ráže 14,5 mm. Pasivní ochranu bylo možné dále zvýšit instalací přídavného pancéřování.



Uživatelé (všechny verze): Finsko, Norsko, Švédsko


Výrobce: Patria Vehicles Øy, Hämeenlinna



Verze
XA-201 - exportní verze nabízená (neúspěšně) ve výběrovém řízení dánské armádě, nezavedena do výzbroje
XA-202 - verze s prodlouženou zadní částí korby určená jako základ pro velitelské stanoviště, dílnu nebo ambulanci
XA-203 - obrněný transportér z řady XA-200
AMOS - věžový komplet s dvouhlavňovým minometem, který byl zkoušen na XA-185 a XA-203
URL : https://www.valka.cz/XA-200-t13179#49310 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more