Warburton-Lee, Bernard Armitage

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kapitán torpédoborce HMS Hardy, druhá torpédoborcová flotila
Nositel vyznamenání Victoria Cross
Citace k vyznamenání Victoria Cross -


" za odvahu, podnikavost a smělost ve vedení sil účastnících se první bitvy u Narviku 10. dubna 1940. Po přijetí rozkazu, aby provedl útok na Narvik, se dozvěděl z torpedoborce Tranoy, že nepřítel brání pozice s mnohem většími silami než se domníval. Signalizoval Admiralitě, že dostal zprávy, že nepřítel brání Narvik se silami, obsahujícími šest torpédoborců a jednu ponorku, že kanál do přístavu můe být zaminován a že se rozhodl zaútočit za úsvitu hlubokými vodami. Admiralita mu odpověděla, že dvě norské bitevní lodi pobřežní ochrany mohou být v německých rukách, takže rozhodnutí o útoku je zcela v jeho rukou a přijme-li jakkékoliv rozhodnutí, bude mít plnou podporu Admirality. Kapitán Warburton-Lee rozdal plány útoku a vedl svoji flotilu pěti torpédoborců vzhůru fjordem v těžké sněhové bouři, přijíždějíce k Narviku již po rozednění. Nepřítele plně překvapil a provedl tři úspěšné útoky na válečné a obchodní lodě v přístavu. Poslední útok byl proveden po bouřlivé debatě při ústupu flotily, která se setkala s pěti německými torpédoborci, které měli převahu dělostřelectva. Kapitán byl smrtelně zraněn nábojem, který zasáhl lodní můstek torpédoborce Hardy. Jeho poslední rozkaz byl – pokračujte v napadení nepřítele."


Poznámka :
Tento Victoria Cross byl udělen posmrtně.
Šlo o první Victoria Cross udělený za druhé světové války příslušníku Royal Navy.
URL : https://www.valka.cz/Warburton-Lee-Bernard-Armitage-t11692#37715 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Cest jeho pamatce !
URL : https://www.valka.cz/Warburton-Lee-Bernard-Armitage-t11692#37768 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more