Lidice

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Lidice



válečné, historické, drama
produkce: Česká republika, Polsko
rok výroby: 2011
premiéra 2.6.2011
barevný
délka: 126 min.
režie: Petr Nikolaev
scénář: Zdeněk Mahler
hrají: Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská, Ondřej Novák, Norbert Lichý, Veronika Kubařová, Václav Jiráček, Jan Budař, Joachim Paul Assböck, Sabina Remundová, Milan Kňažko, Pavlína Štorková, Marek Adamczyk, Jiří Vobecký, Jiří Ployhar ml., Karel Zima, Bořík Procházka, Adam Kubišta, Ludmila Šafářová, Ondřej Havel, Marika Šoposká, Jan Vondráček, Miroslav Hanuš, Mariusz Osmelak, Anna Kratochvílová, Šárka Teplíková, Robert Nebřenský


Lidickou tragédii netřeba blíže představovat, tento zločin nacistů se na rozdíl od jejich ostatních skutků lišil hlavně tím, že se jím chlubili veřejně, čímž se odlišovali od svých ostatních neméně odporných zločinů. Řečí čísel byl spáchán zločin na 192 mužích zastřelených v Lidicích (včetně faráře, část byla tou dobou v zaměstnání nebo v hospitalizaci - pro ty si osobně došlo gestapo a následně je rovněž popravilo), 58 ženách zavražděných nebo zemřelých na útrapy života v koncentračních táborech, nacisté neměli slitovaní ani s dětmi, kdy jen několik bylo dáno na převýchovu a 88 zbylých dětí bylo zplynováno. Zcela vyvražděny byly rodiny Horáků a Stříbrných, jejichž synové sloužili v RAF.
Tento zločin vyvolal ve světě hlasité ozvěny. Němci chtěli, aby byla celá vesnice vymazaná z map. Majetek rozkradli domy (včetně kostela) nejprve vypálili následně zcela zbořili. Na likvidaci Lidic pracovali jednak židé z Terezína jednak ženijní jednotky, nejen že byly domy i komunikace zničeny do základů, ale byly vykáceny i všechny stromy (až na jeden považovaný za uschlý) a dokonce změnili tok řeky tekoucí Lidicemi. Ve svobodném světě, dávali narozeným dívkám jméno Lidice (a děje se tak dodnes), některé vesnice se tak přejmenovaly, a dokonce byl ještě za války natočen film Tichá vesnice. Po válce došlo jednak k obnovení Lidic (usídlili se zde přeživší lidické ženy, válku přežili jen 3 muži - dva výše zmínění a jeden tou dobou pobývající ve vězení, nicméně zde po válce z mnoha důvodů nežili), rovněž byl vybudován rozsáhlý památník.
Lidice a události jejich zkázy předcházejícím (atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha) se staly předmětem filmařského zájmu - jednak se jednalo o dokumenty - Němci mj. filmovali likvidaci této vesnice - a rovněž o filmy, kromě výše zmíněné Tiché vesnice, to jsou např. Atentát, novější Operace Silver A, mimoto spíše dokumentární Lidice (1965) a Lidice žijí (1957). V období krátce po atentátu se ještě odehrává film Vyšší princip.


O čem tedy je nejnovější dílo Lidice, v této době stále ještě promítané v kinech?
Film jsem viděl poměrně nedávno 20. června.
Tedy film rozhodně není špatný, ovšem ani ne určitě výborný. Měl bych li jej hodnotit "školně" uvažoval bych spíše o horší dvojce nebo lepší trojce. Proč takové hodnocení?


Film je zaměřen hlavně na mezilidské vztahy - širší nebo užší, to by nebylo samo o sobě na škodu, kdyby se film nezaměřil hlavně na vztahy na vesnici bylo by to jistě dobře, jenže Karel Roden hraje svou roli dobře - velice dobře až ke škodě věci, přičteme-li k tomu to, že velká část děje se odehrává ve vězení a pak i na svobodě právě s tímto hercem hrajícího nešťastného synovraha. Děj se jakoby spíše prolíná s jeho osudem, problémy jeho a jeho blízkých. A to je myslím na škodě celému filmu. Člověk by až mohl dostat dojem že film je o něm a ne o Lidicích. Je jisté že se filmaři snažili, ale celá likvidace Lidic se odehrává celkem rychle, také jsem nepostřehnul - nebo tam ta scéna prostě není - zatýkání a popravování lidických mužů tou dobou nepobývajících doma. Emočně působící je určitě poprava dvou milenců, ta na mě zapůsobila ale daleko více než hromadná poprava. Odebrání dětí od matek je jistě jedna z těch lepších scén. Naproti tomu scéna z koncentračního tábora netrvajících snad ani dvě minuty je relativně plná klidu, nepostihuje už vůbec utrpení lidických žen, byť to jak jsou nejprve ženy ujišťovány, jednak když jsou jim děti odbírány a posléze i v KT, že o děti bude dobře postaráno, přímo kontrastuje s dvěma jedoucími nákladními vozy s hadicemi zavedenými do nákladního prostoru a v okně se objevujícím dětským rukou snažíce se dostat k čerstvému a hlavně dýchatelnému vzduchu, k tomu nevolnost a následná sebevražda jednoho z německých vojáků, ve kterém se zřejmě hnulo svědomí. Cynismus německých důstojníků a vojáků k lidskému utrpení je zřejmá nejvíce pak v okamžiku, kdy Šíma (Roden) žádá o popravu nejdříve je odmítnut, že by to bylo až příliš mnoho papírování a když vysloví souhlas s atentátem důstojník s ním souhlasí. Závěr je víceméně tragédií jednoho muže na pozadí jedné velké tragédie.
Myslím si, že kdyby role K. Rodena byla upozaděna dostalo by se pak i více prostoru na samotný příběh Lidic, které si to zaslouží. Je to smutné při tom faktu, když si člověk uvědomí, že zřejmě nic zásadního z událostí filmaři přitom nevynechali. Místo toho člověk hlavně soucítí s Šímou, prožívá jeho vězení atd. a některé scény které by vnímat měl (třeba právě ta poprava) jej jaksi nezasáhne tak jak by měla.
URL : https://www.valka.cz/Lidice-t116823#403961 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Mirek :

Lidice
....
rok výroby : 2011
premiéra 2.7.1959
....



Cestoval v čase?
URL : https://www.valka.cz/Lidice-t116823#403963 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

priznam se, ze na tento film se nechystam ... vadi mi na nem presne to, co popsal Mirek, tedy uprednostneni jakehosi citoveho pohnuti pred historickou udalosti. V nekterych filmech mi to tolik nevadilo (Tmavomodry svet), v tomto s tak tragickym pozadim me to odrazuje.
URL : https://www.valka.cz/Lidice-t116823#403964 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Na druhou stranu si nejsem jist, jestli by pokus o natočení "historické fresky" nedopadl ještě hůře. Jestli by to v současné době někdo dokázal natočit, aniž by upadl do prázdného patetismu, respektive jestli by na to chodili diváci. O chuti investorů ani nemluvím.
URL : https://www.valka.cz/Lidice-t116823#403968 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

souhlasim, o tom zadna ... nechci to kritizovat, urcite se to mnoha lidem bude libit a pujdou na to, diky Bohu se o dane veci alespon NECO dozvedi ... film ani netrpi nejakymi historickymi nepresnostmi, nebo o nich nevim, ale me to proste neprijde jako neco, na co bych sel do kina. Psychologicke drama me nelaka, toho mam od rana do vecera v nasi ceske realite tak akorat dost, a historicky film to proste neni.
URL : https://www.valka.cz/Lidice-t116823#403971 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more