22.05.2011 - V Německu objeveno bojiště z doby bronzové

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Při vykopávkách v údolí Tollense v severním Neměcku bylo odkryto bojiště datované do doby kolem roku 1200 před letopočtem. Byly nalezeny pozůstatky asi 100 těl, většinou mladých mužů, z nichž některé vykazují různá zranění, některá smrtelná. Např. rozbité lebky svědčící o boji zblízka. Byla nalezena i kost z horní části paže, v které je do hloubky 22 mm zaražen hrot šípu. Dále byly nalezeny ostatky koní a dvě dřevěné hole, jedna ve tvaru basebalové pálky a druhá kriketové hole.





Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/22-05-2011-V-Nemecku-objeveno-bojiste-z-doby-bronzove-t115773#401531 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Je to rozhodně zajímavé čtení, ale popis víc než bitvě odpovídá nějakému neštěstí, těla byla podle toho co píší v nějakém náplavu kam byla splavena řekou. Po pravdě 8 z více než sta je hodně málo na to že by to odpovídalo bitvě, na ostatních kostech podle toho co píšou poškození z boje nebylo. Navíc se (alespoň podle toho co píšou ve zdroji) nenašly žádné zbraně jen ony dvě palice. Ve zprávě je napsáno že poškozeno ranami z boje bylo 8 těl z nich většina mladých (nikoli však všichni) a že řada těchto zranění byla smrtelná. Jediná fotka je na lebku která je poškozena jednak na temeni a jednak na levém boku. Obě poškození mohla vzniknout jak bojem tak třeba nárazem na kámen. Teoreticky mohlo jít i o oběti nějakého neštěstí (povodně), tomu by nasvědčoval malý počet identifikovatelných zranění. Zvláštní je že nález byl už v roce 2008, ale píše se jen o sponách z oblasti Slezka, docela bych čekal třeba snahu určit oblast odkud byli třeba podle iztopů v zubech. Ale je to zpráva z novin, takže třeba byly pro boj i jiné důkazy než těch 8 poškození (v tom je i ten šíp v nadloktí) koster. Určitě je to hodně zajímavé, na danou dobu a oblast je to velké množství lidí uložených na jednom místě (podle všeho nešlo o hroby, ale o nějaký náplav)
URL : https://www.valka.cz/22-05-2011-V-Nemecku-objeveno-bojiste-z-doby-bronzove-t115773#401564 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tak jsem malinko zapátral a zřejmě to celé co se nálezů týče bylo malinko jinak než píše BBC. Od osmdesátých let nacházeli v úseku cca 2 km dlouhém amatérští archeologové množství lidských kostí, ty byly shromažďovány a ona kost se zaraženou pazourkovou šipkou byla nalezena v roce 1996. Ale výzkum byl zahájen až v roce 2008 (mělo by jít o mezioborový výzkum, takže se asi dočkáme i těch izotopů Smile ) Počet těl je "nejméně 90" a odhad je že mohlo jít o boj, ale i o něco jiného a zdá se že ani není zcela jasné jestli těla jsou ze stejné doby, i když se to zdá pravděpodobné. Rozhodně nebylo nalezeno "bojiště" těla byla na místa nálezu odplavena, takže ke smrti došlo někde jinde.
www.fieldsofconflict2011.uni-osnabrueck.de
Mimochodem jinde se píše že se sice našli nějaké zbraně, ale byly dřevěné nebo kamené, takže nikoli "na úrovni doby", ale je otázkou jak moc se tomu dá věřit, není tam zdroj.
Nu nechme se překvapit co z tohu udělají naši novináři Smile
URL : https://www.valka.cz/22-05-2011-V-Nemecku-objeveno-bojiste-z-doby-bronzove-t115773#401571 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more