Vzťah nacizmu a slovenského klérofašizmu k Islámu a Moslimom

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdar.


Chcel by som vedieť, aký bol vzťah nacizmu k Islámu.
Keďže SK bolo kresťanské, tak predpokladám, že Islám odmietalo.
Povedal niekto z nacistických pohlavárov niekedy niečo na adresu Islámu?


Viem, že existoval aj 1. východomoslimský pluk SS, no tiež o tom, ako a prečo vznikol veľa neviem.


Vďaka.
URL : https://www.valka.cz/Vztah-nacizmu-a-slovenskeho-klerofasizmu-k-Islamu-a-Moslimom-t115686#401387 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pre začiatok napr. kolega von Fenstein a jeho práce: https://www.valka.cz/clanek_11218.html, https://www.valka.cz/clanek_11382.html, https://www.valka.cz/clanek_12819.html


P.S.: sekcia /category/view/500991/ venovaná 2. svetovej vojne obsahuje možno aj ďalšie články na podobnú tému, nepozeral som podrobne všetko.
URL : https://www.valka.cz/Vztah-nacizmu-a-slovenskeho-klerofasizmu-k-Islamu-a-Moslimom-t115686#401397 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Otazka islamu a nacismu je v posledni dobe podle mě dosti zpolitizovaným téma. Problematika islámu a nacismu se nedá pouze shrnout tím, že prostě islám a nacismus měly společné základy tím, že se jedná o totalitní ideologie tak, jak se dnes casto objevuje v ruznych casopisech, blozich, apod..


Vůbec to není pravda, protože pokud to vezmeme čistě fundamentálně tak islám by s německým nacismem neměl mít vůbec nic společného, resp. islám a vůbec lidé praktikující islám musí zákonitě být na tom podobně jako jiná "poloasijská" etnika či křesťané (z pohledu fundamentální teorie jsou to podlidé naprosto stejně).


Nicméně islám a nacismus ve své době měly několik oblastí, kde si vzájemně mohly pomoci a možná je zde jenom rychle shrnu. Rovnou dodávám, že ať si myslím o Hitlerovi a jeho vojenskému vzdělání cokoli, nedá se mu upřít vysoký cit zejména pro geopolitiku.


Problematika islámu a Německa je potřeba rozdělit podle geografických oblastí, protože pro každou z oblastí je zde jiný motiv spolupráce:
1) Východní muslimové - tak jak jsem je pracovně nazval ve svém článku, jsou v podstatě muslimové ze SSSR. Zde je motiv jasný - boj proti komunismu, boj za nezávislost a vlastenectví, teorie panturkismu či turanismu, snaha pokračovat ve svém historickém stylu života, apod. Motivace ze strany Německa je asi také jasná.
2) Západní muslimové - zde jsem myslel především národy Turecka. Zde jde jednoznačně dlouhodobou spolupráci datující se již do dob Pruska, 1.sv.v, atd. Navíc s tím motivy Turků jsou jasné panturkismus a sny o velkém sjednocení všech Turků, nevyřízené účty se SSSR a s Armény a dalšími křesťanskými menšinami.
3) Jugoslávští muslimové - zde je situace velmi chaoticka, protože se zde míchá jak náboženský problém Jugoslávie, tak také národnostní, problematika politická zejména Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, navíc s tím vliv Turecka (Seldžuci, Osmané, atd.) a muslimských menšin roztroušených po celé Jugoslávii (gorci, Slované, atd.). V podstatě lze říci, že se Hitler snažil vytvořit na území Jugoslávie muslimskou Bosnu a navíc Velkou Albánii.
Navíc s tím se k tomu ještě celkem nelogicky přidávají teorie jugoslávských muslimů/křesťanů ohledně toho, že jsou Gótové tedy, že jsou Germáni a ne Slované (pro Bosnu) nebo Chorvaté, že jsou potomci Avarů a jako takoví by měli být muslimové, apod. Tahle problematika je na delší čas.
4) Afričtí muslimové - zde jde o sňatek z rozumu, protože samozřejmě šlo o to, že muslimové měly zájem o nezávislost na tehdejších koloniálních mocnostech zejména Francii a Británii, částečně i Itálie.
5) Pákistánští/Indičtí/Afghánští/Perští muslimové - opět velmi podobné jedná se o snahu Němců proniknout přes islám do oblastí, kde je obrovský odpor proti koloniální správě a tím pádem způsobit oslabení Britů a možná i změnu režimu, který jim bude naklonění (některé oblasti jsou důležité nerostně, jiné strategicky - podbříšek SSSR, atd.). Některé mise se celkem dařily, více o tom F. Kurowski ve své druhé knize o divizi Brandenburg. Celkem zajímavé čtení. Ještě zajímavější je číst o oblastech, které jsou do dnešních dnů naprosto specifické tedy hranice Afg a Pák, a oblati jako Waziristan, apod. Již v době Němců zde byly problémy s tím, že Britové tyto oblasti vůbec neovládali, takže si zde Němi udělali slušné zázemí.
6) Palestina - naprosto specifický problém, protože zde již začíná silněji eskalovat jak proces mezi "budoucími" Izraelci, Palestinci, Turky a na druhé straně Brity. V této oblasti začíná silně vznikat panarabistické hnutí, které se pak zejména po válce protáhne skrz celý arabský svět. Hlavním představitelem je samozřejmě Grand Muftí Jeruzalémský neboli Mohammad Amin al-Husayni, který v podstatě ustanovil oficiální linii všech protiizraelských stran, hnutí, bojůvek. Není určitě bez zajímavosti, že Jásir Arafat nositel Nobelovy ceny za mír je synovcem či prasynovcem tohoto Muftiho. Mimochodem v Evropě se neudává celé jeho jméno, nicméně Arafatovo celé jméno zní Muhammed Abdel-Raouf Arafat As Qudwa al-Husseini. Takže příbuznost naprosto jasná (přes matku).


Proto asi také nikoho nepřekvapí, že v některých arabských zemích je do dnešních dnů Mein Kampf nejvydávanějsí knihou historie (např. Írán, Sýrie). Stejně tak npeřkvapí, že Arafat a další jeho následovníci pokračují v naprosto stejné retorice a utokum jako měli Hitlerovi nohsledi. Ono v rodině člověk vždy načerpá hodně inspirace.
URL : https://www.valka.cz/Vztah-nacizmu-a-slovenskeho-klerofasizmu-k-Islamu-a-Moslimom-t115686#401445 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more