Databáze vojáků Wehrmachtu

Diskuse

I would like to ask if there is any database of Wehrmacht soldiers where, by name and date of birth, one can find out the unit of assignment. On the web I found the option to search only for fallen soldiers in specific military cemeteries. However, my great-grandfather lived to see the end of the war and the only sketchy information I have is that he served first in France as a cook where he was wounded and then took part in the fighting at Stalingrad. I know that similar queries have been raised here, but it has always been only about fallen soldiers and links to the aforementioned sites. Thanks for your help Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#399276 Version : 0
And neostali You left some things behind after dedovi? For example, mark, a military book., diary or photos?
Pochybujem that a databáza there is Very Happy.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400059 Version : 0
lists of soldiers there are, of course, and both dead, so the survivors and also those who ended up as unaccounted for. BRD, on the basis of them paying out pensions (even for widows) and of course tried to find out what happened to that missing. I personally knew a man whose father went missing in Yugoslavia and whose remains were found up in the sixties, the family lived in CZECHOSLOVAKIA and was from Germany shall be informed and paid an adequate pension. so in Germany such lists certainly exist..
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400066 Version : 0
You know bitaxe, I admit that maybe something like the list exists, but it's definitely not complete. It should be noted that the Red Army seized a lot of documents after the war, and GRO of them is still rotting secret in Podolsk. Maybe if he tried WAST, he might find something for him. But unfortunately they only work with what the Americans gave them Smile)) ... The Russians pretend they have nothing Smile)) ... and with those pensions, hmmm, not everyone got it and it is very difficult to find out according to which key who got and why. I know that if a WH member had more than 15% disability caused by combat operations, he was entitled to a pension. But the Germans themselves write in the forums that their grandfathers fought from 1941 to 1945, lived in Germany and got nothing.
All I can advise him to do is contact the German Archives in Freiburg, or WAST. Smile))
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400099 Version : 0
Well, it's obvious you don't think about what it says. "But my great-grandfather lived to see the end of the war" doesn't talk about the dead. And the Germans kept watch over the dead as well as the living for pensions. Whether someone served in the army has quite an important influence on the amount of his pension. As well as whether he died (widow's and orphan's pension). What the Russians or someone else took is nice, but the German authorities started immediately after the war to re-create lists which was not that hard, it was not at all about some documents from the units, but lists from local municipalities about conscripts and returnees. The Germans usually (not always) conscripted WH soldiers on a territorial basis (similar to ours under Austria) So it was not nearly as complicated as you think. No occupation army had anything to do with it, it was (and is) a standard activity of the authorities, the only problems as far as I know were with people in East Prussia where it was done on the basis of people's reports. The question is how it was in the DDR, but for people who withdrew from that territory reporting was compulsory just like for Prussian residents. This also applied to people from the Sudetenland (for example, my relatives reported and had to do this in Baden immediately in 1945). So the zy documents are there and probably very detailed.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400108 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tak skúsme sa pozrieť čo si napísal pre zmenu ty. Neviem ako to fungovalo po vojne s tvorením zoznamov. Viem, že všetky relevantné doklady skončili v rukách ČA, a teda jeho možnosti zistiť, kde jeho otec slúžil podľa mňa je veľmi malá. Ako mu pomôže to, že sa bude vedieť kedy a kde narukoval, keď nebude vedieť kam presne? Čo keď narukoval nie na začiatku vojny ale v jej priebehu, keď už územný princíp ktorý spomínaš ty neplatil a látalo sa kde sa dalo? Neviem, skúsme nájsť riešenie pre neho a nie si tu dokazovať nepravdivosť jednotlivých tvrdení. Priznám sa v tejto téme nie som doma, takže akákoľvek odborná pomoc z mojej strany nula bodov. Smile))
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400223 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Je vidět že opravdu netušíš o čem píšeš, územní princip platil celou válku, jednotky měly své doplňovací prapory v posádkových městech a byly doplňovány ze svých obvodů. vyjímky byly buď u specialistů, nebo u dobrovolníků případně na konci války kdy některé jednotky byly zcela zničeny a nebylo je možno doplnit mohlo (nebylo to běžné) se stát že jejich doplňky šly odjinud. Na rozdíl třeba od RA po vyléčení šly vojáci zpět ke svým jednotkám (opět specialisté mohli být přiřazeni i jinam)
Otázkou spíš je, jak jsi došel k přesvědčení že "všetky relevantné doklady skončili v rukách ČA" to je samozřejmě nesmysl, každá jednotka si vedla u své posádkové (kmenové) části administrativu, z ní se pak podávaly některé věci výše a šly úředním postupem na vyšší velení. Takže jak se asi dostala RA k těmto písemnostem které byly třeba v Bádensku?
A samozřejmě že tohle může pomocí, jen si nesmíš představovat že někam zavoláš a vypadne ti hotová informace. Tak to prostě nefunguje, je třeba oslovit úřady v BRD, s tím kde a kdy se dotyčný narodil a zda ho mají po válce vedeného a co je o něm známo, tam se dá dovědět kde dotyčný sloužil, následně požádat obec (případně posádku) o to zda o dotyčném něco mají a co, většina posádek své pluky dodnes ctí a prakticky všechny jednotky mají své veteránské svazy. Potom oslovit buď svaz veteránů dané jednotky, nebo opět místní úřady a zjistit kdy dotyčný zemřel a zda k němu mají třeba soubor vyznamenání (i to se oznamovalo do místa bydliště) a případně další info. Ono to není o žvanění "že to nejde", ale o tom že německý systém byl poměrně složitý a je třeba ho trochu znát. To co vyprávíš o tom jak RA sebrala všechny doklady je nesmysl, doklady byly na několika místech duplicitně a rozhodně je nesebraly tak jak si představuješ (ani to technicky nešlo). V Německu jsem nějakou dobu fungoval služebně a německý ouřada rozhodně není ochotný a nadšený, ale pokud dokážeš specifikovat co chceš, buď koná, nebo tě odkáže na příslušnou instituci. Jestli si ale představuješ že se dá najít něco jako koukni na tuhle adresu nebo napiš tomuhle člověku je to nesmysl, tak to není a nebude.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400245 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace :

Na webu jsem našel možnost hledání pouze padlých vojáků na konkrétních vojenských hřbitovech.


Read more: forum.valka.cz

Nu, nevím jak jsi hledal,Confused ale když se strejdy Gooogla správně zeptáš (např. Datenbank Soldaten Wehrmacht) tak ti vypadne nejméně 10 stránek a s tím se už dá začínat. Ovšem chce to němčinu a trpělivost.Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400254 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tak bitaxe, konečne si napísal aj ako by mohol hľadať.
K názoru, že veľa (nie všetky) dokumenty skončili v Rusku, len toľko. Rusi mali tendenciu brať všetky úradné dokumenty (hlavne NKVD)- samozrejme na území ktoré obsadili. Moja osobná skúsenosť, hľadal som údaje o jednej nemeckej divízii, údaje o nej končili v 1944, a viac o nej nebolo nič, bolo mi oznámené, že všetky ostatné dokumenty zhoreli pri bombardovaní mesta Postdam. A ulalala, oni sa našli v archíve v Podolsku. Takže to sú moje praktické skúsenosti, tvrdiť že veľa toho skončilo v Rusku. Na tomto tvrdení budem trvať Razz
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400261 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Trvat si můžeš na čem chceš, ale to že rusové ani NKVD ani SMERŠ neukořistili rozhodně dokumenty z podstatné části Německa je prostě fakt, na tom nic nemění to že ti někdo odpověděl že cosi shořelo v Postupimi a následně se dokumenty objevili v ruském archivu (třeba ses i blbě ptal, nebo na blbém místě). Rozhodně se značná část materiálu zachovala a navíc němci řadu věcí zrekonstruovali po válce (prostě to potřebovali k výkonu státní správy). Takže tvoje pocity o tom co existuje jsou o ničem. A mimochodem já jsem možnosti hledání naznačil, tys naznačil pouze zájem o památky po dědovi.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400303 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pozri o tom, že veľa dokumentov zhorelo, je aj napísané v knihe KTB des OKW 1940 - 1945, od von Percy Ernst Schramm. Takže kašli na mňa, ja si myslím svoje a ty si mysli svoje. Very Happy
A nenaznačil som záujem o veci po ňom, a ak si aspoň trošku inteligentný tak pochopíš, že z pozostalosti sa dá veľa zistiť. Napr. vo vojenskej knižke je napísané kde a kedy slúžil a podobné blbosti. Z listov kde je uvedený FPN sa dá zase veľa zistiť. A tak ďalej. Ak si myslíš že som nejaký zberateľ pozostalostí po WH tak si veeeeľmi ale veeeeľmi ďaleko od reality. Razz
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400393 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

O tom co si myslím raději nespekuluj a pokud jsi tak inteligentní, čím pak to žes když tak rád vyprávíš jak pomoci, nenapsal už na začátku, třeba to o FP? Opravdu to cos napsal je spíš výkřik lačného sběratele, než někoho kdo se snaží pomoci. Zkus si to (inteligentně) sám po sobě přečíst a řekni si (opět pro sebe) co to asi tazateli řekne. A upřímně je mi celkem jedno co je napsáno v nějaké knize staré 30 let, na rozdíl od tebe jsem s němci jednal a vím že přes všechno se zachovalo velmi mnoho a spousta věcí se navíc obnovovalo už za války. Oni to prostě potřebovali, takže zapomeň na své představy jak se nezachoval ani papír a nesmysly co vše odvezli rusové, spousta toho zůstalo a spousta byla rekonstruována a obnovena. A ano kašlu na tebe, co také jiného. Ono to totiž není o tvých dojmech a pocitech z jedné knihy, ale o realitě.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400394 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ži si svoj život pána dokonáleho Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400411 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

O můj život strach mít nemusíš, jen schválně zkus specifikovat co tvůj příspěvek měl pro tazatele za přínos a jak mu pomohl v jakoukoli reálnou informací. Já si o sobě rozhodně nemyslím že jsem dokonalý, pokud mne tak vidíš je to zřejmě tím, že mne poměřuješ se sebou (to by tě možná mělo dohnat k zamyšlení Smile )
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400413 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pozri, skús všetky moje príspevky prečítať do konca a možno Ti zasvieti žiarovka. Ak máš problém so slovenčinou tak Ti to môžem skúsiť preložiť. Ďalšie pokračovanie diskusie s tebou nemá význam. HOWGH
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400415 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Číst něco od konce je nesmysl, na počátku jsi se zeptal jestli nemá nějaké věci bez vysvětlení k čemu by to (pro něj bylo dobré), pak jsi se dohadoval o nesmyslech, kterým věříš. No a to že po několika dnech začneš vysvětlovat že třeba kdyby měl jeho vojenskou knížku tak tam je napsáno kde sloužil. Schválně, kdybych neopravil tvé nesmysly že v Německu se neví o vojácích WH nic neb vše sebrala RA, myslíš že by ses obtěžoval něco takového psát? A proč bych tedy četl tvé příspěvky odzadu, když jasně a zřetelně vypovídají tak jak byly napsány? A opět o mou znalost slovenštiny neměj obavy, rozumím dobře, takže tvé nesmysly mi překládat nemusíš. Ono moc nejde o diskuzi, jde o tvé pocity a nic víc, to že jsou mylné tě evidentně trápí, ale to je tvůj problém který si vyřeš jak chceš.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400416 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Piranha: Pozri, skús všetky moje príspevky prečítať do konca a možno Ti zasvieti žiarovka.


x


bitaxe: číst něco od konce je nesmysl,...



Hmm...



Jinak si myslím, že tato diskuse rozhodně dobré jméno tomuto serveru nedělá. Přínos pro tazatele mi taky přijde rozpačitý.
URL : https://www.valka.cz/Databaze-vojaku-Wehrmachtu-t114727#400423 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more