24.04.2011 - Jeden mrtvý a 4 zranění Izraelci při zásahu palestinské policie

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V neděli ráno došlo ke smrtelnému incidentu v palestinském městě Nábulus na Západním břehu Jordánu. Střelba palestinské policie zabila jednoho Izraelce a další čtyři zranila.

Přestože vyšetřování stále probíhá, lze již zčásti rekonstruovat průběh incidentu:

Asi patnáctičlenná skupina breslovských chasidských Židů navštívila v průběhu svátku Pesach (židovské Velikonoce) hrobku biblického patriarchy Josefa (Kever Josef) v Nábulusu, aby se zde modlila. Kever Josef byla již dříve předána izraelskou vládou do správy Palestinské autonomii, a to nad rámec dosud uzavřených dohod, které umožňují správu místa Izraelcům. Lokalita tak není pod ochranou IDF a spadá do tzv. zóny A, kam Izraelci nemají povolen přístup bez koordinace s IDF. Tuto povinnost však skupina opakovaně neplnila, do Kever Josef jezdila periodicky bez ohlášení. V neděli ráno došlo přímo u hrobky k verbální konfrontaci poté, kdy přítomní palestinští policisté vyzvali skupinu k odchodu. Při odjezdu z města pak vozy nezastavily na kontrolním stanovišti palestinské policie. Palestinští policisté zahájili varovnou střelbu do vzduchu. Izraelci se pokusili ujet a jeden z policistů zahájil palbu přímo na jejich vozy, neboť, podle svého sdělení palestinským vyšetřovatelům, "identifikoval podezřelé osoby".

Střelbou byl zabit Ben Josef Livnat (24 let), synovec izraelské ministryně kultury a sportu Limor Livnatové. Další tři Izraelci byli zraněni, muž v nejvážnějším stavu byl evakuován vrtulníkem.

Zdroje:
www.jpost.com
www.jpost.com
URL : https://www.valka.cz/24-04-2011-Jeden-mrtvy-a-4-zraneni-Izraelci-pri-zasahu-palestinske-policie-t114559#398748 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more