20.04.2011 - V areálu firmy Explosia došlo k výbuchu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Přibližně v 6:45 došlo v areálu firmy Explosia a.s. (dceřinná společnost Synthesia a.s.) k výbuchu, jehož tlaková vlna byla cítit a slyšet až padesát kilometrů od místa výbuchu. Nad místo nehody stoupal sloup dýmu, také zdaleka viditelný.
K výbuchu došlo ve výrobně trhaviny Perunit, podle prvních předpokladů pravděpodobně při míchání nitrocelulózy s nitroglycerynem. Výbuch zcela zničil jednu budovu. Tlaková vlna poničila výlohy a okna v přilehlých obcích. Čtyři osoby byly zraněny (převážné řezné rány od skla) a čtyři osoby se pohřešují.
Na místě zasahuje podniková jednotka hasičů a profesionální hasiči z Pardubic. Okolí výbuchu prohledávají kynologové. Na místo dorazila jednotka městské policie z Prahy, která přivezla psy pro vyhledávání osob. V epicentru se ještě nepohybují, protože panuje obava, že se na místě nachází další výbušná látka a může hrozit nebezpečí dalšího výbuchu.


Zdroj:
pardubicky.denik.cz
www.novinky.cz
vlastní pozorování
20.04.2011 - V areálu firmy Explosia došlo k výbuchu - Dým stoupající nad místem výbuchu, foceno ze vzdálenosti zhruba 12 kilometrů.
vlastní foto

Dým stoupající nad místem výbuchu, foceno ze vzdálenosti zhruba 12 kilometrů.
vlastní foto

URL : https://www.valka.cz/20-04-2011-V-arealu-firmy-Explosia-doslo-k-vybuchu-t114334#398224 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pátrání po přeživších záchranáři se psy dnes ukončili po 17. hodině. Psi se nadýchali nitroglycerinu a nebyli dnes již schopni dalšího vyhledávání. Již dříve, v 14:15, bylo ukončeno použití štěrbinové kamery, která také nenalezla žádné známky přeživších.
Bilance tragické nehody tak zřejmě bude čtyři mrtví a nejméně devět zraněných. Zničeny byly dvě budovy v areálu firmy.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/20-04-2011-V-arealu-firmy-Explosia-doslo-k-vybuchu-t114334#398260 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more