CZK - Ženijní normální náloživo používané v AČR

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ženijní náloživo používané v AČR se využívá k trhacím pracím a ničení objektů, mostů, železničních zařízení a jiných strategických objektů, k zřizování zátarasů a průchodů v zátarasech. Dělí se na normální náloživo a speciální náloživo.



Normální náloživo:
- 75g tritolová náložka,
- 200g tritolová náložka (lisovaná nebo prostřikovaná),
- 400g tritolová náložka (lisovaná nebo prostřikovaná),
- 1kg tritolová náložka (bezobalová, prostřikovaná),
- 3kg tritolová náložka (bezobalová, prostřikovaná),
- šupinkový tritol,


Rozměry jednotlivých náložek:
- 75g tritolová náložka je tvaru válečku délka 7 cm a průměr 3 cm.
- 200g tritolová náložka je tvaru kvádru délka 10 cm, šířka 5 cm a výška 2,5 cm,
- 400g tritolová náložka je tvaru kvádru délka 10 cm, šířka 5 cm a výška 5 cm,
- 1kg tritolová náložka je tvaru kvádru délka 13 cm, šířka 5,2 cm a výška 10,6 cm,
- 3kg tritolová náložka je tvaru kvádru délka 23,5 cm, šířka 6 cm a výška 14,5 cm,



Náložky 75g, 200g a 400g lisovaného typu jsou baleny do voskovaného papíru a po zabalení jsou parafínovány. Náložky výše uvedené hmotnosti prostřikovaného typu, jsou vyrobeny metodou prostřikování šupinkového nebo kusového tritolu roztavenou směsí tritolu a chemlonu, který zde plní funkci pojidla. Nejsou po výrobě baleny do voskového papíru, ale jsou parafínovány.


Náložky 1 kg a 3 kg jsou pouze prostřikovaného typu. Nemají povrchovou ochranu, jen rozbuškové jímky jsou chráněny voskovanými nálepkami s údaji o druhu a sérii.


Pro vložení a pevné uchycení rozbušek do náložek slouží tzv. rozbuškové jímky. Jsou ve své horní části opatřeny bakelitovými šroubovými vložkami se závity. Závity umožňují zašroubování rozbuškových šroubů a tím pevné uzavření rozbušky (bleskovicové počinky) v rozbuškové jímce. V horní části rozbuškového šroubu se pak nachází otvor pro vedení zápalnice nebo bleskovice, která je uvnitř jímky pevně spojena s rozbuškou (bleskovicovou počinkou). Náložky 75g, 200g a 400g jsou opatřeny jednou rozbuškovou jímkou. Náložka 1kg je opatřena dvěma rozbuškovými jímkami a náložka 4kg má jímky tři.


U náložek 200g, 400g, 1kg a 3kg prostřikovaného typu jsou v rozbuškových jímkách zalaborovány počinová tělíska z 5g trhaviny pentrit Np 10. U náložek 200g a 400 g je použitý flegmatizovaný pentrit a u náložek 1kg a 3kg je použitý pentrit lisovaný. Počinové tělísko z pentritu je výrazně citlivější proti vnějším vlivům a proto urychluje přenos detonace mezi rozbuškou (bleskovicovou počinkou) a samotnou náložkou.


Náložka 75g je vzhledem ke svému tvaru válečku a rozměrům vhodná jako počinová náložka do vývrtů a k počátečním pracím při provádění hloubení okopů(tvz. sklípkování).


Náložky 200g a 400g jsou základními náložkami a jsou vhodné především k sestavování malých a středně velkých soustředěných náloží. Náložka 200g se pak používá ve spojení s ručně vytvořeným časovým rozněcovačem nebo s průmyslově vyrobeným časovým rozněcovačem ČaRoZ- 60 k ničení nevybuchlé munice, zvláště ručních granátů RG- 4, RG F1 a URG- 86 nevybuchlých (selhaných) při výcviku.
Náložky 200g a 400g jsou baleny v dřevěných přepravních truhlících. V každém truhlíku je přiložena dřevěná vložka s otvorem ve tvaru a rozměru 200g náložky. Ve víku truhlíku je zhotoven otvor, který slouží k zasunutí časového rozněcovače, bleskovice s rozbuškou (bleskovicovou počinkou) nebo elektrické rozbušky přímo do počinové náložky. Celý přepravní truhlík je pak možno použít najednou jako soustředěnou nálož.


Náložky 1kg a 3kg lze využívat ke zhotovování větších soustředěných náloží. Jsou baleny v dopravním latění nebo v dopravních truhlících. Dopravní latění naplněné náložkami je možné snadno připravit jako velkou soustředěnou nálož, zasunutím časového rozněcovače, bleskovice s rozbuškou (bleskovicovou počinkou) nebo elektrické rozbušky přímo do jedné z náložek v balení. U dopravního truhlíku je nutné nejprve odstranit víko truhlíku a postup je pak stejný.


Šupinkový tritol je upravený tritol na velikost zhruba mýdlových vloček a má špinavě žlutou barvu. Je balen v pytlích po 50 kg a pytle jsou vloženy vždy po jednom do dřevěných přepravních beden. Využívá se především při hloubení okopů pomocí trhavin (tvz. sklípkování), kdy se sype do trhavinami předem vyhloubených vrtů (tzv. sklípků) a pak se pomocí počinové náložky (zpravidla 75g náložky) přivede k výbuchu.



Mimo výše uvedeného normálního náloživa se může ještě v AČR občas používat náloživo starého typu, jako jsou náložky 100g, 200g a 1kg. Náložky 100g a 200g jsou baleny v papíru a parafínovány. Mají vždy po jedné rozbuškové jímce se šroubovou vložkou.
Náložka 1kg je opatřena plechovým obalem a má dvě rozbuškové jímky se šroubovou vložkou.
Přepravní truhlíky pro náložky starého typu jsou po straně opatřeny otvorem pro zasunutí časového rozněcovače, bleskovice s rozbuškou (bleskovicovou počinkou) nebo elektrické rozbušky do počinové náložky.





Zdroje:
Předpis Žen 2-6 čj. 2264 /SŽV/ 1980 vydaný MNO ČSSR v roce 1982
Pracovní sešit – Trhaviny a ničení vydaný VA Vyškov v roce 2005 pod číslem zakázky 45/2005
Foto archiv autora
CZK - Ženijní normální náloživo používané v AČR - Nákresy jednotlivých náložek

Nákresy jednotlivých náložek
CZK - Ženijní normální náloživo používané v AČR - Přepravní truhlík s 400g náložkami.

Přepravní truhlík s 400g náložkami.
CZK - Ženijní normální náloživo používané v AČR - Přepravní truhlík s 1kg náložkami.

Přepravní truhlík s 1kg náložkami.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Zenijni-normalni-nalozivo-pouzivane-v-ACR-t114145#397607 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím.
Používala naše ČSLA/AČR nějaké "speciální" brašny pro vojáky, na přenos náloží a dalších ženijních (pyrotechnických) prostředků?


VB
URL : https://www.valka.cz/CZK-Zenijni-normalni-nalozivo-pouzivane-v-ACR-t114145#489800 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Síce neskoro,ale áno,volalo sa to vak na trhaviny.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Zenijni-normalni-nalozivo-pouzivane-v-ACR-t114145#623074 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more