Blokáda La Rochelle

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Po úspěšném obléhání Saint-Jean-d'Angély v červnu 1621 se královská armáda rozdělila. Větší část se vydala přes Clérac obléhat Montauban, po La Rochelle druhou nejmocnější hugenotskou pevnost, menší část pod velením vévody de Epernon vyrazila blokovat pevnost La Rochelle.


Především na moři se to ovšem vévodovi nepodařilo. Obyvatelé La Rochelle patřili k nejlepším mořeplavcům, jež Francie měla. Jejich lodím se nejen dařilo proklouzávat blokádou, ale pod vedením Jeana Guitona, jenž byl městkou radou jmenován admirálem městské flotily, zaútočili i na přístav Brouage, který měl být jejich katolickou konkurencí, a provedli několik výpadů proti královské flotile, přičemž se jim podařilo dokonce dobýt ostrov Oléron.


Královské straně se na druhou stranu podařilo poblíž La Rochelle vybudovat pevnost Fort Louis a dobýt několik hugenotských měst.


Jelikož se královské armádě nedařilo dobýt Montpellier, dohodly se obě strany na uzavření montpellierského míru, který byl uzavřen 18. října 1622. Blokádu La Rochelle v podstatě ukončila nerozhodná námořní bitva u Saint-Martin-de-Ré ze dne 27. října 1622.




Zdroje:
- en.wikipedia.org
- Browning, William Shergold: A history of the Huguenots, London, 1842
URL : https://www.valka.cz/Blokada-La-Rochelle-t113428#395934 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more