Varianty bezletové zóny

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tři varianty bezletové zóny nad Libyí


Podle washingtonského Centra pro strategické a rozpočtové odhady, které porovnalo možné výdaje v Libyi s náklady na bezletové zóny nad Irákem, jsou v podstatě tři varianty bezletové zóny nad Libyí:


I. Celá Libye
Jde o velmi nákladnou variantu, protože bezletový "deštník" by přikryl území o rozloze asi 1,76 miliónu kilometrů čtverečních, což by týdně stálo od 100 do 300 miliónů dolarů (tedy v přepočtu až více než pět miliard korun).


II. Klíčová města a cíle vládního letectva
Šlo by zhruba o 596 tisíc km čtverečních, kontrola této části vzdušného prostoru by přišla týdně na 30-100 miliónů dolarů (až 1,6 miliardy Kč).


III. Dílčí zóny v dosahu spojeneckých plavidel
Reálné vzhledem k tomu, že většina obyvatel a zároveň i možných cílů leží právě u pobřeží. Takové opatření by bylo relativně nejméně drahé - týdně by si vyžádalo 15 až 25 miliónů dolarů (přes 400 miliónů korun).


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/Varianty-bezletove-zony-t113096#394796 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more