15.03.2011 - Výročí německé okupace v roce 1939

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dne 15.3.2011 si připomínáme výročí obsazení tzv. Druhé republiky vojsky hitlerovského Německa. Bohužel v médiích tato událost opět byla zcela opomenuta.



Citace z Wikipedie :
Ráno 15. března byl nevlídný sychravý den s padajícím mokrým sněhem. Oficiálně začala německá okupace Čech a Moravy. Okupaci Čech oficiálně prováděla 3. skupina armád generála Johannese Blaskowitze (VIII. armádní skupina generála Busche a IV. armádní skupin Schwedlera, dále posílená 5. skupina armád pod velením generála Lista). Moravu obsazovaly divize pod velením generála Gerda von Rundstedta a generála von Riechenaua. K překročení hranic došlo přesně v 6 hodin ráno.


Do ulic Prahy i jiných měst vyrukovala policie. Po 7. hodině už jedna z předsunutých německých jednotek obsadila mělnickou vysílačku, odkud se ozvalo německé vysílání. V 8:35 dorazily motorizované jednotky wehrmachtu do Vysočan. V 9:00 byla obsazena letiště ve Kbelích a Letňanech. Zvláštní komando abwehru obsadilo budovu hlavního štábu v Dejvicích se snahou získat písemnosti. Jejich zbytky však tou dobou dohořívaly. V té době zablokovali Němci přístup k Pražskému hradu, úplně ho obsadili v 11 hodin. V 10:30 byla obsazena kasárna v Čáslavi, ve 12 hodin bylo okupováno Uherské Hradiště. Mezi 12. a 13. hodinou obsazovaly pozemní jednotky letiště v Čechách a na Moravě (jako poslední bylo obsazeno přerovské letiště ve 13 hodin).



Zdroj: cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/15-03-2011-Vyroci-nemecke-okupace-v-roce-1939-t112739#393974 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more