01.02.2011 - Stát zdanil výsluhy vojáků

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

15% daní zdanil stát výsluhy vojáků z povolání, policistů a hasičů. Do státní pokladny to má přinést kolem 1 miliardy korun, zcela určitě to ale státu vynese mnohá soudní řízení, protože vysloužilí příslušníci uvedených sborů se právem cítí okradeni a poškozeni a budou se svého práva domáhat u soudu.


www.lidovky.cz



Ps. je smutné, jak malou mediální prezentaci ma tato informace. Ačkoliv ke zdanění došlo očividně už na konci minulého roku, pouze Lidové noviny tuto zprávu dnes uvádějí na své titulní stránce, zatímco ostatní média se zabývají takovými "důležitostmi" jako je odchod tiskové mluvčí nejaké nemocnice ... Nejdůležitejší zpráva roku ... Národe, prober se kurva !
URL : https://www.valka.cz/01-02-2011-Stat-zdanil-vysluhy-vojaku-t110092#388406 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Národu je to zcela fuk(bohužel) co se vezme armádě je předem schváleno lidem.Uvedu Vám příklad. Moje penze má dvě složky normální penze a armádní doplatek. Celkem mi přidali na obě položky 579 Kč a po zdanění mám přidáno přesně 23 Kč. Pokud nás chcete vésti na barikády, hlásím se .


To zdanění se týká i válečných veteránu 19438-45.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2011-Stat-zdanil-vysluhy-vojaku-t110092#388408 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Já to sice za nejdůležitější zprávu roku rozhodně nepovažuju (ani toho loňského), nicméně je to prostě v tom co se tady děje již řadu let. Ono nejde o výsluhu, jde o to že smlouva nějak uzavřená je pokud se státu nehodí nějak změněna, typicky to třeba loni byla stavební spoření, ale u FVE a pokud vím i několik dalších věcí. Vždy jde o totéž, tedy uzavřu někdy smlouvu s nějakými parametry, načež se garantovi (případně druhé straně) což je stát po nějaké době ona smlouva nehodí do krámu, správné řešení je že další smlouvy se už neuzavřou, ale původní běží za dohodnutých podmínek. To ale u nás neplatí, stát podmínky změní i pro smlouvy uzavřené a protistrany (tedy občan) má prostě smůlu. Po pravdě si nemyslím že by měla být podpora FVE, Stavebky (tak jak byla) nebo třeba i výsluhy. Ale pokud se jednou smlouva uzavře má se dodržet, to že stavebko by mělo být na řešení bydlení a ne třeba na dovolenou by se nemělo řešit nějakým "doplňkovým" zdražením, stejně jako pokud někdo podepisoval smlouvu s tím že součástí bylo i to že po 15 letech dostane výsluhu a ta že bude nikoli platem ale sociální dávkou, jež se nezdaňuje, pak prostě tu výsluhu má dostat. To že se mi systém výsluh nelíbí a myslím si že ten bachař policajt, voják nebo hasič má dostat prostě plat a o to kolik si našetří se má postarat sám je moje věc, on tu nabídku dostal obě strany ji akceptovali, on svou část (tedy 15 let služby) splnil a tedy by ji měla splnit i druhá strana. Pokud bych jako občan měl postupovat analogicky, pak bych se mohl rozhodnout že něco "pro stát" (třeba platit daně) nebudu doržovat stejným způsobem. Obávám se že stát by se tomu silně bránil.
Osobně si ale myslím že výsluha zdaněna bude a to za potlesku části voličů. Většina s nadšením nad pivem zanadává "na zatracené lampasáky" a jak je dobře že jim "zatli tipec, když stejně nic nedělali" a nikdo si neuvědomí že problém je zcela jinde. Navíc jde o skupinu relativně malou a krom hasičů nijak preferovanou "hlasem lidu". Bohužel.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2011-Stat-zdanil-vysluhy-vojaku-t110092#388416 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Take to nepovazuju za nejdulezitejsi zpravu, ale prijde mi to smutne, ze zprava, ktera se tyka tisicu nasich obcanu je potlacena, zatimco pribeh jedne osoby, jejiz kariera a nekariera v nemocnici se dotkne tak maximalne deseti lidi a v novinach je to jen pro ten humbuk, co je ted kolem doktoru a nemocnic Sad A to mi vadi, porad si naivne myslim, ze by media mela referovat o vecech VETSINOVYCH a nekde podruzne o takovychto MINORITNICH raritkach, zatimco je to presne naopak, a to i ve verejnopravnich mediich - vyhrava bulvar a informace, ktere nikoho nezajimaji uz okamzikem, kdy je nekdo dopise Sad


Co se vysluh tyce, naprosto souhlasim - jednou je smouva uzavrena, a protoze se od takove smlouvy tezko da "odstoupit", protoze vojakovi tech 15 let zivota proste nevratis, mela by platit pravidla dohodnuta a nastavena. To, ze se to meni a meni se to takto zpetne je proste svinska vec.


A to, ze samozrejme lide vysluhy policistum nebo vojakum neprejou a nechapou to, to je jasne, a verim, ze tady o tom vest debatu nemusime, ze jsou tu lide vedomi toho, co obnasi sluzba v ozbrojenych slozkach statu a ze vysluha neni nic nenormalniho i jinde ve svete ...


Kazdopadne muzeme na to mit nazor jaky chceme, ale pokud nejaka vlada neco prislibila, tak to tak ma zustat. Co bude priste ? Duchod ? Rodicovske priplatky ?
URL : https://www.valka.cz/01-02-2011-Stat-zdanil-vysluhy-vojaku-t110092#388423 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

No co bude příště nevím, ale vzpomňte si na "záruky" státu, až vás budou přesvědčovat o tom že své peníze na stáří máte narvat do nějakého "penzijního fondu" Smile Hezkým příkladem že to nedodržování smluv není naší specialitou, je Maďarsko. Tam před pár lety zavedly spoření do fondů a loni koncem roku je "převedli" do jejich průběžného systému (de facto je znárodnili jako u nás komouši v roce 1953). Takže věřit státu je docela neuvážené a je jedno zda je u moci ten levý nebo ještě levější.
Jinak výsluha není zas až tak běžná, ale to je celkem jedno, pokud je něco ve smlouvě má se to dodržovat (je to jeden ze základů právního řádu), pokud nikoli pak proč smlouvu uzavírat. Pokud stát chce výsluhy zrušit, změnit jejich výši či cokoli jiného, pak se to má dělat směrem do budoucna, nikoli směrem do minulosti, to je prostě věc která je principem a je jedno zda jde o bachaře nebo třeba hrdinu z nějaké mise. Lidé s výsluhou ji pokud vím ani tak nemají kvůli "nebezpečí" (to je dost nesmysl, jakému nebezpečí čelí a čelila většina těch co výsluhu mají) ale proto že jejich služební poměr je v řadě věcí omezuje a omezoval. To bylo kompenzováno výsluhou, což je ve skutečnosti odsunutí platu kamsi do budoucna kde "už to někdo zaplatí". Mnohem čistší by bylo dát dotyčnému vyšší plat s tím že až mu skončí služební poměr už od státu nic nedostane nad rámec toho co dostává zbytek populace. Výsluha je v principu špatná, ale pokud byla dojednána mají ji dotyční dostat. Kdyby naši soudruzi poslanci dostali najednou místo svého platu třeba polovinu (s tím že stát jím nic nedá, neb se rozhodl na demenci uvalit spešl daň a oni ji mají všichni zaplatit, neb splnili podmínku) asi by se jednalo až by se ze sněmovny kouřilo.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2011-Stat-zdanil-vysluhy-vojaku-t110092#388434 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

jj, souhlas ...


co se vysluhy tyce, vim treba o Britech, jeden znamy co byl dvakrat v Iraku ma po vice nez 20 letech takovou vysluhu, ze v podstate chodi do prace jen proto, aby nesedel doma - armada a stat se o nej v tomto postarali. Ale take stravil vetsinu sveho mladi s rodinou a cerstve narozenymi detmi v "okupacni sprave" v Nemecku a po vsech moznych certech, presne jak pises. Neni to tedy o riziku, ale prave o tom, ze se s vojaky soupe jak s figurkama po sachovnici ... a ktere jine povolani toto zaziva ? vzdyt lide nejsou ani ochotni se kvuli praci prestehovat do jineho mesta a radsi drepi na uradu prace ...
URL : https://www.valka.cz/01-02-2011-Stat-zdanil-vysluhy-vojaku-t110092#388435 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

No ony se ty výsluhy týkají převážně lidí kteří (pokud jde o vojáky) je dostali jako součást smlouvy v rámci ČSLA, což rozhodně nebylo moc rizikové (stejně jako třeba bachaři nebo policajti), ale zase třeba měli řadu omezení jak co se času týkalo (to že pojedeš za dvě hodiny na měsíc do horoucí řiti třeba na Doupov ti v civilu nehrozilo Smile ) tak dalších omezení včetně cestování třeba i do soc. zemí a řady dalších věcí. To ti bitové měli mnohem reálnější nebezpečí třeba nasazení v Irsku (regimenty tam rotovaly, takže to hrozilo), výsluhy mají jen některé evropské armády, jinde to pokud vím není bežné a ani naši US spojenci to tak nemají. Ostatně je to jestli se nemýlím, vynález až doby po WWII, po vzoru našeho milého na věčné časy spojence SSSR. On je docela problém že spousta věcí se prostě převzala a neřešila po roce 1990, výsluhy se mohly už tehdy zrušit pro nové lidi a nechat je jen těm kdo už je měli. Další co "lid" bude nadšeně halekat, bude příklad těch kdo odešli než mohli být vyhozeni a na výsluhu jim tak vznikl nárok (to že jde o maximálně desítyk lidí je fuk).
Myslím že "výsluháři" nevyhrají, je třeba si uvědomit že nejde jen o vojáky, ale i o policajty, bachaře (obé silně neoblíbené) a hasiče.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2011-Stat-zdanil-vysluhy-vojaku-t110092#388438 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

jak jsem psal, o LYDU si nedelam nejmensi iluze, a ze to vojaci nevyhrajou je temer jiste predem - nemaji asi nejmensi paku, kterou by mohli tlacit system k nejake zmene nazoru


co se vysluh tyce, jsou vysluhy a vysluhy. Amici treba nemaji system vysluh o kterem se tu bavime, ale maji pomerne silny "socialni" program pro zaclneni vojaku zpatky do zivota, vcetne podpory studia na vysoke skole a tak dale (ani nemluvim o tom, ze pro radu neamericanu je toto jedna z oficialnich cest jak se natrvalo usidlit v USA) - i to se da urcitym zpusobem klasifikovat jako vysluha, byt to neznamena nejakej fixni cash na konci mesice na vypisu z uctu. Podobne Izraelci, to asi nemusim rikat ...


Tezko by se v takovychto zemich stalo, ze by je poslali do Iraku, slibili jim treba prave moznost studia na vysoky skole, a pak je po navratu domu a vystupu z armady proste odkopli ... U nas to mozny je. A jestli se jedna o bachare nebo vysadkare z Afganistanu je dle meho jedno - ani jedna prace neni zavidenihodna, nektera neni ani prestizni, ale stejne jako cisteni kanalu a vyvazeni zumpy - NEKDO to delat musi Smile A kdyz dojde na lamani chleba, maloktery z te diskutujici verejnosti by byl ochten ci schopen se vubec takoveto prace ucastnit. Tak at drzi hubu ...
URL : https://www.valka.cz/01-02-2011-Stat-zdanil-vysluhy-vojaku-t110092#388440 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

No u amíků je to jinak, to co píšeš se týká vojclů a nikoli důstojníků, což je docela zásadní rozdíl od nás, kde se to obecně týkalo právě jen důstojníků a praporčíků. Navíc si nejsem jist že to dnes ještě platí tak obecně, platilo to zcela jistě pro odvedence jak z WWII, tak třeba z Koreje nebo z Vietnamu. To jak moc se to týká (třeba ta studia) lidí co se upsali třeba na 5 let si nejsem jist, ale obávám se že už to není tak "horké". Princip je ale jednoznačný, u nás je to nedodržení smlouvy, což je věc jednoznačně špatná.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2011-Stat-zdanil-vysluhy-vojaku-t110092#388442 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more