Opevněná oblast Verdun

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Opevněná oblast Verdun


Okolí francouzského města Verdun, ležícího asi čtyřicet kilometrů od německých hranic a proslulého až do roku 1914 výrobou zavařenin, bonbónů a likérů, se mezi únorem a prosincem 1916 stalo dějištěm nejkrvavější bitvy 1. světové války.


Boje se vedly především o východní a severní část dvojitého pevnostního prstence, který okolo města Francouzi od roku 1875 vybudovali. Vnitřní linii pevností tvořilo šest nejstarších fortů (Bellevile, Saint Michel, Souville, Tavanes, Belrupt a Chaume), vnější linie se skládala z dalších třiceti fortů a tvrzí (ouvrage).
Všechny pevnosti byly původně postaveny z kamene, při několika následných modernizacích byly zesíleny betonem a železobetonem. Byly vybaveny zasouvacími otočnými pancéřovými věžemi s děly ráže 155 mm a 75 mm v celkovém počtu 760 hlavní. Děla zde byla převážně ráže 75 a 155 mm. Pro blízkou ochranu objektů sloužily otočné i stacionární pancéřové věže s 210 těžkými kulomety. Munice z osmi centrálních skladů byla do pevností přepravována úzkokolejnou železnicí.


Po zahraničních zkušenostech s rychlým pádem obdobných belgických pevností nechalo francouzské velení po roce 1914 většinu dělostřelecké výzbroje objektů demontovat a předat polním jednotkám.

21. února 1915 na verdunskou opevněnou oblast zaútočila 5. německá armáda. Do července postoupila o šest kilometrů a dobyla pevnosti Douaumont, Vaux a Thiaumont (ta pak změnila držitele ještě 34krát). V srpnu přešli Francouzi do útoku a do 18. prosince 1916 zatlačili Němce zpátky do jejich výchozích postavení. Desetiměsíční bitva, v níž na sebe obě strany vystřílely celkem 1 350 000 tun munice a ztratily dohromady 976 000 vojáků (Němci 434 000, Francouzi 542 000), tak územně skončila tam, kde začala...


Zdroje:
Yvette Heřtová – Zákopová válka (Praha 1988)
http://www.fortiffsere.fr/
www.gearthhacks.com
URL : https://www.valka.cz/Opevnena-oblast-Verdun-t109897#387973 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Seznam verdunských pevností (fort) a mezilehlých tvrzí (ouvrage)


Fort de Belrupt
Fort de Dugny
Fort de Regret
Fort de la Chaume
Fort de Belleville
Fort St Michel
Fort de Souville
Fort de Tavannes
Ouvrage d´Eix
Fort de Moulainville
Ouvrage de Déramé
Fort du Rozelier
Ouvrage de St. Symphorien
Fort d’Haudainville
Batterie de l´Ollier
Ouvrage de Falouse
Fort de Landrecourt
Ouvrage du Capitre
Ouvrage de Baleicourt
Ouvrage de Fromereville
Ouvrage de Germonville
Ouvrage de Sartelles
Fort du Chana
Fort de Choisel
Fort de Bois Bourrus
Fort de Marre
Ouvrage de Belle Epine
Fort de Vacherauville
Ouvrage de Charny
Ouvrage de Froideterre
Ouvrage de Thiaumont
Fort de Douaumont
Ouvrage de Bezonvaux
Ouvrage d´Hardaumont
Fort de Vaux
Ouvrage de Lauffée


Zdroje:
http://www.fortiffsere.fr/
www.gearthhacks.com
URL : https://www.valka.cz/Opevnena-oblast-Verdun-t109897#387976 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more