Služební stejnokroj celních úředníkú v ČSR

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Celní úředníci v období předválečné ČSR se pri nošení služebního stejnokroje řidili ustanoveními vládniho nařízení ze dne 20. dubna 1923 č. 89 Sb., a vládního nařízení ze dne 22. července 1932 č. 131 Sb.


V těchto nařízeních se stanovovalo, že celní úředníci, stýkajíci se s cestujíci veřejností, jsou povinni nosit vždy služební stejnokroj. Jinak bylo povinností nosit jej tehdy, vyžadovala - li si to povaha, nebo zájem služby z jiného dúvodu. Stejnokroj bylo povoleno nosit pouze ve službě a na cesty do služby a při návratu z ní.


Služební stejnokroj tvořily tyto součástky : čepice, bluza, dlouhé kalhoty, plášť, případně pláštěnka, rukavice a poboční zbraň celní mečík se střapcem. K stejnokroji se nosili černé boty.


Na snímku vidíte čepici a část bluzy s hodností celního ředitele,
/zodpovída vojenské hodnosti podplukovníka/. Čepice je z jemného sukna tmavozelené barvy. Bluza je z jemného sukna, taktéž tmavozelené barvy. V předu na obou koncích límce jsou přišity sametove světlezelené výložky s přislušnym označením. Okraj výložek je lemován suknem barvy výložek. V horní části výložky se nachází hladky knoflíček.


Zdroj.: CLO DOUANE č. 4/1987 - výběr
URL : https://www.valka.cz/Sluzebni-stejnokroj-celnich-uredniku-v-CSR-t107422#382480 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý deň,
bohužiaľ sa desaťročiami šíri jedna veľká nepresnosť a pritom stačí tak málo - pozrieť zákony.
Vládne nariadenie z 7. februára (února) 1928 č. 18 Sb. nemá nič spoločné s rovnošatou colných úradníkov pretože pojednáva o "Dohode medzi republikou Československou a republikou Polskou o rozdělení spisů a archivů železničních."
Chybu urobili už v záverečných ustanoveniach vládneho nariadenia č. 131/1932 Sb. z. a n.


Mimochodom colný mečík vz. 32, je považovaný za jednu z najcennejších ako aj najkrajších chladných zbraní I. CSR.


Rovnošata colníkov ako aj ich funkčné označenie (hlavne z obdobia rokov 1945 - 1965) je veľká neznáma.


S pozdravom financ_sk
URL : https://www.valka.cz/Sluzebni-stejnokroj-celnich-uredniku-v-CSR-t107422#387311 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Opravené. Ďakujem.


c.i. František
URL : https://www.valka.cz/Sluzebni-stejnokroj-celnich-uredniku-v-CSR-t107422#387328 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more