Terakotová armáda

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To že se v Číně povedl "archeologický objev století", se od roku 1974 ví celkem běžně, nález "terakotové armády" takovým objevem určitě je. To že se ale sochy (respektive jejich repliky) dostanou i k nám jsem nečekal a asi jsem nebyl sám. Nicméně po výstavě v Lucerně se jiná (zřejmě větší) výstava uskutečnila v Brně a tu jsem si už nemohl nechat ujít. Vstupné o víkendu je celkem přijatelných 250,-Kč za dospělého a 50,-Kč za focení, vlastní výstava obsahuje desítky soch (odhadem tak 70 - 90) z části v "nálezové poloze" v samostatném sálku kde jsou vystaveny, podobně jak byly nalezeny. Tuto část doprovází sice pěkný ale místy nepřesný výklad (třeba socha generála je jiná než na kterou míří světlo a k poznání je (jako i další hodnosti) dle pokrývky hlavy. Nicméně to lze považovat za drobnost stejně jako to že ve válečném voze jsou tři koně místo čtyř. Cestou k tomuto sálku je i několik soch a ukázka stavu v jakém byla většina nalezena, tedy rozlámaná na kusy. Po prohlídce vyjedeme výtahem o patro výš a zde je hlavní část výstavy (alespoň pro mne) jsou zde vystaveny sochy jednotlivých typů válečníků, důstojníků i generálů. Kromě těchto mírně nadživotně velkých soch, je zde i řada dalších předmětů z nálezů ve třech komorách kde byla armáda pohřbena. Jde hlavně o bronzové zbraně jako meče, hroty šípů a šipek do kuší, hroty kopí a halaparten, ale i věci denní potřeby a šperky. Zajímavé jsou i peníze s hranatým otvorem, nad kterým si lámu hlavu proč je hranatý, kulatý se dělá mnohem snáz . v tomto patře má výstava výrazně větší prostor a obsahuje i menší sošky z Hanské dynastie, tedy o něco pozdější než terakotová armáda. Na stěnách jsou velké fotografie z nálezových stavů, je třeba si uvědomit že v podstatě těsně po pohřbu byly komory s armádou poškozeny požárem, zřejmě úmyslným, který poničil podpěry stropu a strop se propadl a značnou část soch poničil. V této části výstavy je i malý prostor s občerstvením, prodejna suvenýrů kde si můžete zmenšeného vojáka pořídit domů a na konci je malý kinosál kde se promítá asi desetiminutový film o objevu terakotové armády a o věcech s ní souvisejících.
Na rozdíl od představ nejsou sochy zcela odlišné, jsou zkombinované z "prefabrikátů" které jsou pak dotvořeny, ale třeba nohy jsou jen dvou typů, hlav je jen osm, ale domodelováním třeba účesů, pokrývek hlavy některých rysů a podobně je navozen dojem že je každá socha jiná. Počet soch se dnes udává "asi 8000" a symetricky ke komorám s armádou byly nalezeny další, tentokrát prázdné, takže je otázkou kolik původně jich bylo plánováno a zda i prázdné měly zaplnit vojáci. Vlastní hrobka císaře Čchin Š´ Chuang-ti nebyla zatím otevřena a zřejmě bude skrývat ještě mnohá překvapení. Jedním problémem výstavy je popis na panelech který poněkud koliduje s popisem na vitrínách, panely používají jinou (modernější) transkripci čínštiny a tak může být návštěvník poněkud zmaten když jednou čte o císaři Čchin a podruhé Qin (doufám že si moderní přepis pamatuji správně) Ale to je asi jediná větší výtka k celé výstavě a bral bych to spíš jako nepozornost než jako chybu.
Výstava rozhodně stojí za návštěvu (končí 31.3.2011) je v blízkosti autobusového nádraží v ulici Trnitá a je tedy velmi dobře dostupná i pro přespolní. Pokud přijedete autem lze dobře parkovat hned vedle v galerii Vaňkovka kde je parkování v neděli navíc zadarmo.
zdroj : vlastní návštěva a vlastní fota
Terakotová armáda - pohled do sálu s originálním postavením

pohled do sálu s "originálním postavením"
Terakotová armáda - další pohled do sálu s originálním postavením

další pohled do sálu s "originálním postavením"
Terakotová armáda - kůň, z nějakého důvodu jsou koně menší i když sami vojáci jsou větší než je běžný průměr

kůň, z nějakého důvodu jsou koně menší i když sami vojáci jsou větší než je běžný průměr
URL : https://www.valka.cz/Terakotova-armada-t107405#382440 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

další fotky tentokrát drobnějších předmětů, jen na vysvětlenou, důstojnický meč se lišil jen materiálem záštity a hrušky jílce.
Terakotová armáda - hroty bronzových halaparten

hroty bronzových halaparten
Terakotová armáda - hrot oštěpu

hrot oštěpu
Terakotová armáda - zlomek důstojnického meče a hroty šípů

zlomek důstojnického meče a hroty šípů
Terakotová armáda - hroty šipek do kuší

hroty šipek do kuší
Terakotová armáda - bronzový gryf

bronzový gryf
URL : https://www.valka.cz/Terakotova-armada-t107405#382442 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

teď několik soch vojáků. Lučištník klečí proto, že v boji první řada po vástřelu klekla a uvolnila tak výstřel připravené další řadě. Generál je označen především pokrývkou hlavy a rovněž typem brnění a zřejmě i licousy, které mohly mít jen vyšší úředníci
Terakotová armáda - težkooděnec

težkooděnec
Terakotová armáda - lučištník

lučištník
Terakotová armáda - důstojník

důstojník
Terakotová armáda - detail účesu

detail účesu
Terakotová armáda - generál

generál
URL : https://www.valka.cz/Terakotova-armada-t107405#382444 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

detail na generálovu pokrývku hlavy a jeho sochu zezadu ukazuje že brnění bylo značně promyšlené a poskytovalo solidní ochranu. další jsou nádoby na vaření a víno a samozřejmě i bronzové meče které byly nalezeny ve velmi dobrém stavu, údajně byly díky úpravě ostří i v době nálezu ostré.
Terakotová armáda - generál zezadu

generál zezadu
Terakotová armáda - generál zboku

generál zboku
Terakotová armáda - bronzové nádoby

bronzové nádoby
Terakotová armáda - bronzové meče

bronzové meče
Terakotová armáda - meče běžných vojáků měly příčku dřevěnou, takže se pochopitelně nedochovala

meče běžných vojáků měly příčku dřevěnou, takže se pochopitelně nedochovala
URL : https://www.valka.cz/Terakotova-armada-t107405#382445 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

a poslední fotky
Terakotová armáda - bronzové zrcadlo, leštěná strana je samozřejmě dole

bronzové zrcadlo, leštěná strana je samozřejmě dole
Terakotová armáda - soška draka s tygřím tělem

soška draka s tygřím tělem
Terakotová armáda - jadeitové přívěšky

jadeitové přívěšky
Terakotová armáda - bronzový buben, lampa, zvonek a nádobka na víno

bronzový buben, lampa, zvonek a nádobka na víno
Terakotová armáda - drobnější sošky jezdců (cca 30-50cm výšky)

drobnější sošky jezdců (cca 30-50cm výšky)
URL : https://www.valka.cz/Terakotova-armada-t107405#382448 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more