19.11.2010 - Uvedeny příčiny neúspěšného testu hypersonického aparátu Falcon HTV-2

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

DARPA; November 16, 2010


V aktualitě 26.04.2010 - USA zahájily testy hypersonické zbraně projektu Falcon je uvedeno, že kontakt s hypersonickým letounem Falcon HTV-2 byl ztracen v deváté minutě jeho letu.


16.listopadu 2010 zveřejnila DARPA pravděpodobné příčiny neúspěchu tohoto testu z 20.dubna 2010.


Připomínám, že 22.dubna 2010 startoval Falcon HTV-2 z paluby nosné rakety Minotaur IV z Vandenbergovy základny vzdušných sil v Kalifornii.


Podle plánu tohoto testu měl Falcon HTV-2 překonat během půl hodiny vzdálenost 4100 nmi (7600 km) a dopadnout v Tichém oceánu, v oblasti atolu Kwajalein. Při tomto letu měl Falcon HTV-2 v horních vrstvách atmosféry dosáhnout rychlosti 20 Mach.


S testovaným hypersonických aparátem však bylo ztraceno spojení, proto nebylo možné přijmout telemetrické informace z paluby Falcon HTV-2.


Za nejpravděpodobnější příčiny neúspěšné zkoušky Falcon HTV-2 považuje DARPA chyby v systému řízení letu hypersonického prostředku Falcon HTV-2 - nesprávně stanovené těžiště celého aparátu a nedostatečná pohyblivost výškových kormidel a stabilizátorů.


Předpokládá se také, že v se Falcon HTV-2 v průběhu letu začal točit kolem podélné osy, při čemž omezení systému řízení neumožnilo tuto rotaci zastavit a let vyrovnat.


V okamžiku, kdy otáčení aparátu překročilo povolený limit, došlo podle bezpečnostních pravidel implementovaných do palubní aparatury a autodestrukci.


Příští letový test Falcon HTV-2 je plánován na léto 2011, programové vybavení změněno nebude.


Konstrukce Falcon HTV-2 ale bude podle doporučení DARPA nepatrně pozměněna. Konkrétně se jedná o změnu těžiště, zmenšení úhlu náběhu a přepracování prvků řízení.


Falcon HTV-2 je vyvíjen od roku 2003 a je součástí programu Pentagonu pro provedení operativního globálního vysoce přesného úderu. Tento program předpokládá rychlé provedení přesného úderu na libovolném místě Země konvenčními prostředky. Není vyloučeno, že Falcon HTV-2, vybavení konvenční bojovou náloží, bude použit místo balistických raket, při čemž může být jinými státy vyhodnocen jako jaderná hrozba.


Další využití aparátů podobných Falcon HTV se předpokládá v systémech průzkumu a sledování.



Krátké video z testu : yagerbomb2025 na YouTube

Zdroj: DARPA Concludes Review of Falcon HTV-2 Flight Anomaly
URL : https://www.valka.cz/19-11-2010-Uvedeny-priciny-neuspesneho-testu-hypersonickeho-aparatu-Falcon-HTV-2-t105607#377519 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more