06.10.2010 - Napadení íránských jaderných zařízení počítačovým virem

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Záhadný počítačový virus napadl íránský jaderný program a vážně poškodil odstředivky na obohacování uranu. Virus Stuxnet je tak výkonný, že může i zastavit chod elektrárny, píše agentura Reuters. Infikoval především íránská průmyslová zařízení. Podle západních počítačových odborníků je tak vyspělý a účinný, že musel být vytvořen v nějakém západním státě speciálně pro Írán. Expert firmy Symantec Kevin Hogan soudí, že 60 procent napadených počítačových systémů je právě v Íránu. Tak masivní útok lze provést pouze se státní podporou. Stuxnet je obávaným prototypem počítačové zbraně. Odborníci dospěli k názoru, že cílem virového útoku je jaderná elektrárna v Búšehru a útok je pokusem o sabotáž nebo špionáž, kterou provádí nějaký stát.


Zdroj:
neviditelnypes.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/06-10-2010-Napadeni-iranskych-jadernych-zarizeni-pocitacovym-virem-t103955#373567 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more