04 - Válka v Zálivu 1991

The Gulf War 1991

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.


NÁZEV KNIHY VÁLKA V ZÁLIVU 1991
Autor FINLAIN, Alastair
Překladatel ČÍŽEK, Martin
Místo vydání Praha
Nakladatelství Amercom SA
Rok vydání 2010
Počet stran 94
ISBN 978-83-261-0380-3
Anotace Konec osmdesátých let přinesl zhroucení světové socialistické soustavy, čímž také skončila studená válka. Ve světě však zůstalo několik expanzivních režimů a ohnisek válečného nebezpečí jako pozůstatek předchozího soupeření. Jedním z nich byl silně a moderně vyzbrojený Irák diktátora Saddáma Husajna, jenž aspiroval na velmocenské postavení na Středním východě. Snaha o řešení tíživé ekonomické situace vedla Saddáma Hussajna k okupaci a vyplundrování Kuvajtu, ovšem tento čin se setkal s naprostým odsouzením na celém světě a stvořil protiiráckou koalici desítek zemí, v níž se spojili i předchozí ideoví protivníci studené války. Během necelých šesti týdnů bojových akcí byl Irák poražen a jeho moderně vyzbrojená armáda z valné části zničena. Publikace se věnuje válce v celkovém politickém kontextu a ve velkém časovém rozsahu, zahrnujícím desetiletí. Text je doplněn velkým množstvím černobílých i barevných fotografií a mapových náčrtů.
Součástí publikace je DVD s filmem Palebná linie. Válka v Perském zálivu.
Recenze ---
Obálka
Poznámka
URL : https://www.valka.cz/04-Valka-v-Zalivu-1991-t103817#373164 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more