08 - Waterloo 1815

Waterloo 1815

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.


NÁZEV KNIHY WATERLOO 1815
Zrození moderní Evropy
Autor WOOTTEN, Geoffrey
Překladatel HUTEČKA, Jiří
Místo vydání Praha
Nakladatelství Amercom SA
Rok vydání 2010
Počet stran 96
ISBN 978-83-261-0384-1
Anotace V průběhu roku 1814 dosáhly armády protifrancouzské koalice rozhodujících vátězství, která znamenala pád císaře Napoleona I. a návrat bourboské dynastie na trůn. Bývalý francouzský císař, odeslaný do exilu na ostrov Elbu, se však nevzdal a v průběhu března 1815 velmi rychle ovládl celou Francii. Ostatní evropské mocnosti, jednající na kongresu ve Vídni o novém uspořádání Evropy, však tuto situaci odmítly tolerovat a opětovně vstoupily do války proti Francii. Císař Napoleon I. se snažil využít časového náskoku a chtěl likvidovat nepřátelská vojska postupně. Z toho důvodu zahájil v polovině června útok na územé dnešní Belgie, kterým chtěl od sebe oddělit britsko-nizozemskou a pruskou armádu. V prvních šarvátkách se mu sice 16. června podařilo odrazit Prusy, ale nedokázal jim způsobit významnější ztráty. O dva dny později se dostal u Waterloo do rozhodujícího boje s britsko-nizozemskou armádou, která absorbovala francouzské útoky až do okamžiku, kdy se na bojišti objevily pruské jednotky a zvrátily bitvu ve prospěch spojenců. Bitva u Waterloo byla posledním větším střetem napoleonských válek a spojenecké vítězství přivedlo Napoleona k definitivnímu pádu, po kterém následovalo dlouhé období evropské stability. Publikace provádí pečlivý a podrobný rozbor celé bitvy, kterou navíc zasazuje do širokého politického a displomatického kontextu. Text doplňuje velké množství fotografických, obrazových a mapových příloh.
Součástí publikace je DVD s filmem Detektivové na bojišti. Masakr u Waterloo.
Recenze ---
Obálka
Poznámka
URL : https://www.valka.cz/08-Waterloo-1815-t103806#373151 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more