01 - Bitva o Británii 1940

Battle of Britain 1940

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.


NÁZEV KNIHY BITVA O BRITÁNII 1940
Porážka Luftwaffe
Autor FISZER, Michał - GRUSZCZYŃSKI, Jerzy
Překladatel FIDLER, Jiří
Místo vydání Praha
Nakladatelství Amercom SA
Rok vydání 2010
Počet stran 96
ISBN 978-83-261-0377-3
Anotace Úspěšný německý postup na západoevropském válčišti na jaře a v létě 1940 byl zastaven na březích La Manche. Nová britská vláda premiéra Winstona S. Churchilla odmítla uzavření separátního míru, a proto Němci - pokud chtěli válku vítězně ukončit - museli zahájit přípravy na dobytí Britských ostrovů. Vzhledem k britské převaze na moři byli nuceni dosáhnout úplné nadvlády ve vzduchu, aby byli schopni přepravit své pozemní jednotky a dobýt Britské ostrovy. S tímto cílem zahájili v červenci leteckou bitvu, která však po necelých třech měsících skončila porážkou německého vojenského letectva. Britské letectvo za pomoci desítek spojeneckých pilotů (mezi nimi i českých) dokázalo ochránit a udržet vzdušný prostor nad ostrovy, čímž musela být připravovaná německá invaze odložena na neurčito. Publikace se zaměřuje jednak na rozbor sil a možností obou stran, jednak na klíčové okamžiky bitvy. Text doplňuje velké množství fotografických, obrazových a mapových příloh.
Součástí publikace je DVD s filmem Ztracené důkazy. Bitva o Británii.
Recenze ---
Obálka
Poznámka
URL : https://www.valka.cz/01-Bitva-o-Britanii-1940-t103352#371874 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kniha, ktorá sa dá prečítať jedným dychom. Je písaná výborným pútavým štýlom a zahrňuje všetky základné údaje Bitky o Britániu.
V prvom rade sú v nej predstavení hlavní aktéri tejto bitky. Či už osoby, ako Hitler, Göring, Churchill, Dowding a ostatné vedúce osobnosti, ale aj jednotlivé letecké sily. V skratke sa čitateľ dozvie aj základné plány obidvoch bojujúcich strán.
V ďalšom už nasleduje popis udalostí konkrétnej bitky, ktorá je rozdelená do fáz podľa rozdelenia britských historikov. Autori čitateľa nenásilne vtiahnu do deja a nestranne popisujú udalosti, vedúce k známemu výsledku bitky. Prínosom je poukazovanie na účasť československých letcov v bitke a ich výsledky. Chválihodná je spomienka na účasť talianskeho letectva, ktorá je, aj v niektorých podrobnejších dielach o bitke opomenutá.
Záver knihy patrí vyhodnoteniu bitky, kde sa rozoberá aj prílišná glorifikácia britského víťazstva niektorými historikmi, ale pri tom sa nesnaží jej zľahčovanie.
Vcelku je to veľmi vyvážená kniha, ktorú odporúčam všetkým, ktorí chcú vedieť niečo viac o Bitke o Britániu, ale pritom sa nechcú príliš zahľbiť do tejto témy.
URL : https://www.valka.cz/01-Bitva-o-Britanii-1940-t103352#419174 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more