Technické roty - čs. legie v Rusku

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím,


chtěl bych se zeptat zda se dají dohledat nějaké informace o tzv, technických rotách v čs. legiích v Rusku. V ÚVA jsem si nechal vyhledat kmenový list mého pradědečka, kde je uvedeno že sloužil u 11 roty 1 pěšího pluku. Když jsem se později na tuto rotu ptal, bylo mi řečeno, že se jedná o tzv. technickou rotu. Z několika málo dochovaných vyprávění vím, že i v legiích měl pradědeček pracovat jako truhlář. Doposud se mi však o těchto jednotkách nepodařilo nic najít.


Díky
URL : https://www.valka.cz/Technicke-roty-cs-legie-v-Rusku-t103315#371764 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážený pane kolego,
ve Vojenském historickém archivu na Invalidovně, by jste určitě našel nějaké kartony, které obsahují dokumenty 1. pluku čs. vojska na Rusi. Je možné, že budou obsahovat nějaké zmínky i o jeho 11. rotě - např.: rozkazy, účetnictví, situační zprávy. Některé dokumenty bývají velmi podrobné, takže možná naleznete i informaci o příbuzném.


Bádání v této záležitosti je svým způsobem "běh na dlouhou trať". To nemluvím o návštěvních možnostech, protože badatelna je malá a dosti často "praská ve švech". Žádost o udělení badatelského povolení doporučuji podat písemně.


Vojenský historický archiv
areál Invalidovny
Sokolovská 24
Praha 8 - Karlín
CZ-18600


Kontakt
badatelna 973 206 101
e-mail: podatelna@vuapraha.cz


Otevřeno
úterý a čtvrtek 8-15
středa 8-17:30



Pak je zde ještě možnost prostudování knih a rukopisů v čítárně Vojenského historického ústavu na Žižkově. Podle mé zkušenosti jsou i zde vstřícní lidé a je možné, že na oba útvary čs. vojska na Rusi něco najdete.


Vojenský historický ústav
referát historických fondů
Pod památníkem 2
Praha 3 - Žižkov
CZ-13005


Kontakt
půjčovna 973 204 946
studovna 973 204 944
e-mail: knihovna@vhu.cz


Otevřeno
úterý a čtvrtek 8-11:30/12:30-18
středa 8-11:30/12:30-16
URL : https://www.valka.cz/Technicke-roty-cs-legie-v-Rusku-t103315#371778 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more